(BRANJE) Kako naj mladim povrnemo upanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vprašanje iz naslova kolumne ni niti demagoško niti retorično vprašanje. Številni odlično izobraženi mladi zapuščajo Slovenijo. To je dejstvo.
1. Izgubljamo izobražene. Leta 2017 se je po podatkih statističnega urada iz Slovenije odselilo 3643 terciarno izobraženih prebivalcev, priselilo pa 2580. To so najbolj sveži podatki.
2. Izgubljamo jih bolj kot v krizi. Razlika med številom odseljenih in priseljenih terciarno izobraženih prebivalcev je leta 2017 bila 1063 prebivalcev, leta 2011 pa 447 - torej se je neto odliv visokostrokovnih kadrov od časa krize več kot podvojil. Namesto da bi se zmanjšal.
3. Izgubljamo petkrat več mladih izobraženih. Število odseljenih visokošolsko izobraženih mladih je v letu 2017 doseglo 1200. V primerjavi z letom 2011, ko je iz Slovenije odšlo 250 visokošolsko izobraženih, je to za skoraj petkrat več. Skupaj je v letu 2017 iz Slovenije odšlo približno 4800 mladih.
Koliko ključnih politikov, mnenjskih voditeljev, novinarjev vam je zaupalo to alarmantno informacijo? Ste sploh slišali zanjo? Zakaj o njej ne govorijo?
Zakaj je to pomembno? Ker z javnim izobraževanjem financiramo diplomante, magistre in doktorje, potem pa jih preveč odide v tujino in tam plačujejo prispevke za tamkajšnje zdravstvo, tamkajšnje pokojnine, tamkajšnje ceste, tamkajšnje javno šolstvo itn.
Zakaj se to dogaja? Razlogi so svetovni in slovenski.
Svetovni. Prvi je ta, da se današnji svet vrti v dveh smereh. Kapital iz razvitih držav išče prostor za investicije v dejavnostih z nizko dodano vrednostjo v manj razvitih državah. Človeški kapital in kapital znanja pa privablja iz manj razvitih držav, zato izobraženi migrirajo v nasprotni smeri. Drugi razlog pa je v tem, da mladi nasploh bolj migrirajo, bolj so vpeti in zato tudi več priložnosti vidijo po svetu, kot so jih videli v preteklosti.
Slovenski. Namesto da bi ustvarjali boljše okolje za razvoj mladih, podjetništva, razvoj znanja, pozitivnih vrednot, s katerimi bi se približali družbeni klimi v razvitih državah, počnemo prav nasprotno. Denimo ko poudarimo kak dober zgled v tuji državi, pogosto slišimo odzive, da je v tej isti državi pa bistveno slabše na nekem drugem področju. Čeprav to sploh ni bila tema pogovora. To ni nič drugega kot izgovor, da se ne premaknemo hitreje naprej.

Goran Novković
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta