Brezplačne vozovnice za javni promet: Vožnje upokojencev ne bodo omejili

Igor Selan Igor Selan
05.10.2020 02:00

Na ministrstvu za infrastrukturo zatrjujejo, da je ideja o omejevanju voženj upokojencev z avtobusi in vlaki v prometnih konicah lažni alarm.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V treh mesecih so izdali kar 145.367 brezplačnih vozovnic za medkrajevne prevoze.
Andrej Petelinšek

Z začetkom šolskega leta in nato še študijskega so vlaki in avtobusi v državi še bolj polni. Vzrok za občasno gnečo pa niso samo omejene zmogljivosti zaradi preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV2, ampak tudi brezplačne vozovnice, do katerih so od 1. julija upravičeni upokojenci in nekatere druge skupine ljudi. Interes zanje je namreč precejšen - do konca septembra je po podatkih ministrstva za infrastrukturo bilo izdanih 136.118 vozovnic za upokojence, 5088 vozovnic ljudem, starejšim od 65 let, 2945 vozovnic za invalide in 1216 vozovnic za vojne veterane. Skupaj v treh mesecih torej kar 145.367 brezplačnih vozovnic.

Dodatne kartice in dodatne vožnje

Interes za brezplačne kartice je celo tako velik, da je moralo ministrstvo v sodelovanju s 24 prevozniki koncesionarji sredi septembra na hitro zagotoviti dodatnih osem tisoč kartic. Kot še sporočajo z ministrstva, je teh zdaj dovolj: "Upravičenci lahko vlogo oddajo na prodajnem mestu enega od prevoznikov ali jo pošljejo po pošti ali elektronski pošti na ministrstvo. Povprečni čas za izdajo kartice in vozovnice je od tri do pet dni, če je vloga popolna."

Zaradi velikega zanimanja in gneče, ki nastaja predvsem na avtobusih, je ministrstvo v dogovoru s prevozniki na najbolj obremenjenih linijah s 1. oktobrom uvedlo dodatne vožnje: "Tako imenovane bis vožnje bodo ob prometnih konicah zagotovile dodatne zmogljivosti. Prav tako bodo prevozniki v skladu s potrebami potnikov predlagali dodatne ukrepe, da bo vsem potnikom zagotovljena normalna uporaba javnega linijskega prevoza."

Upokojenci na nogah

V javnosti je v zadnjih tednih zakrožilo še nekaj potencialnih rešitev. Ena teh je omejitev dostopa upokojencev in drugih upravičencev do brezplačnih voženj z avtobusi na določene ure, s čimer naj bi upokojence kot ranljivo skupino zaščitili pred širjenjem virusa. Ta ideja je na noge pognala Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) in Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS). "Če že hoče oblast pomagati starejšim, jih zaščititi, naj izboljša njihovo materialno stanje tako, da povprečna pokojnina ne bo pod pragom revščine, da ne bodo živeli iz rok v usta. Takšno uredbo, če je dejansko v pripravi, je najbolje umakniti," pravi sekretar SUS Aleš Golja. Upokojenski sindikat pa je pozval odgovorne, naj upokojence obravnava nediskriminatorno in z enakimi vatli kot vse druge državljane.

Do ideje so kritični tudi številni uporabniki. 80-letna Ivanka Rečnik pripoveduje, da sta z možem z veseljem izkoristila možnost brezplačnega prevoza: "Že dolgo sva želela potovati z vlakom, vožnja do Kopra je bila pravi užitek, z veseljem sva opazovala kraje, ki jih nisva videla že dolgo. Zato bi to z veseljem izkoristila še za druge destinacije, bi pa bilo prilagajanje na določene ure kar težko." Prav tako za vožnjo do Kopra je brezplačne vozovnice izkoristila tudi 77-letna Martina Planinšek: "Ob odločitvi za brezplačne prevoze za upokojence sem bila res prijetno presenečena, a sem se vprašala, kdo bo vse to plačal. Za upokojence je to vsekakor ugodno. Se mi pa zdi neumno, da bi nas zdaj omejevali na ure. Ali nekaj daš ali pa ne. Ne moreš dati roke, potem pa jo vzeti nazaj." Enako razmišlja 78-letna Kristina Fuks. "Z avtobusom se redno vozim do Slovenske Bistrice in Zgornje Polskave, kjer imam vrt. Običajno grem zjutraj med 8. in 10. uro, tako kot vsi upokojenci imam pač svoje navade, zato bi me omejevanje na določene ure zelo motilo."

Zanimiva je tudi brezplačna vožnja z vlakom. 
Robert Balen

Ministrstvo: Najnujnejše poti z manj stiki

A z ministrstva za infrastrukturo sporočajo, da gre za lažni alarm. "To nikoli ni bila možna rešitev. Je pa ministrstvo pripravilo uredbo v zvezi z javnim prevozom, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi. Gre za enega izmed ukrepov, ki bodo stopili v veljavo, v kolikor bo prišlo do poslabšanja epidemiološke slike. Ukrep bo določeni kategoriji upravičencev omogočil potovanje v nekem časovnem obdobju dneva, v katerem bo lahko potovala izključno ta kategorija upravičencev. Seveda pa bodo javni potniški promet lahko uporabljali tudi izven tega časovnega obdobja," so poudarili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta