Bruselj o zapiranju mej z Italijo: Z zdravjem povezani ukrepi so v pristojnosti nacionalnih oblasti

STA, M.R.
11.03.2020 16:55

V Evropski komisiji danes niso komentirali ukrepov Slovenije in Avstrije na mejah za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vsi ukrepi morajo biti sorazmerni, usklajeni in temeljiti na znanstvenih dognanjih, so poudarili. A na vprašanje, ali je ravnanje omenjenih držav takšno, so odgovorili, da posameznih ukrepov ne morejo komentirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V Bruslju so v minulih tednih odsvetovali zapiranje meja zaradi koronavirusa. Članice EU sicer lahko prepovejo vstop osebam s simptomi novega koronavirusa na zunanjih mejah unije ali zaradi širjenja bolezni uvedejo nadzor na notranjih mejah v schengnu, vendar pa takšno ukrepanje ni primerno, saj se virus na meji ne ustavi. Veliko učinkovitejša ukrepa sta izolacija in karantena, so pojasnjevali viri pri EU.
Na vprašanje, kakšno je stališče sedaj ter kako ocenjujejo ukrepanje Slovenije in Avstrije na mejah, so v komisiji danes odgovorili, da so ukrepi, povezani z zdravjem, v pristojnosti nacionalnih oblasti. Ob tem so ponovili, da morajo biti vsi ukrepi sorazmerni, usklajeni in znanstveno utemeljeni. Na dodatno vprašanje, ali so torej ukrepi Slovenije in Avstrije takšni, pa je govorec komisije Adalbert Jahnz odgovoril, da posameznih ukrepov ne more komentirati.
K temu je dodal, da prav danes popoldne poteka redna tedenska videokonferenca mejnih organov članic in raznih institucij, na kateri preučujejo razmere in usklajujejo odziv. Šele po tem sestanku je mogoče pričakovati pregled ukrepov na mejah, ki so jih za preprečitev širjenja koronavirusa doslej uvedle članice.
V komisiji so ob tem poudarili, da jih za zdaj nobena članica ni obvestila o uvedbi začasnega nadzora na notranjih mejah v schengnu zaradi koronavirusa.
V Bruslju sicer neuradno pojasnjujejo, da v primeru Slovenije ne gre za ukrepanje na podlagi schengenskega zakonika, temveč za ukrepe na podlagi nacionalne zdravstvene zakonodaje, o katerih ni treba obvestiti komisije, kar sicer velja za ukrepe na podlagi schengenskega zakonika.

Časovnica, koronavirus, 11. marec
Večer

Macron že včeraj kritičen

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer v torek kritiziral ukrepe Slovenije in Avstrije kot slabo odločitev, in to ravno po koncu videokonference, na kateri naj bi voditelji članic unije uskladili odzivanje na novi virus.
Na vprašanje, ali torej usklajevanje kljub številnim sestankom ne deluje, v komisiji, ki pri usklajevanju članic v takšnih primerih vselej igra podporno vlogo, odgovarjajo le, da so bili šele v torek zadolženi, naj članicam pomagajo uskladiti ukrepanje v okviru dnevnih videokonferenc zdravstvenih oziroma notranjih ministrov.
Ob tem so še enkrat poudarili, da so zdravstveni ukrepi v pristojnosti članic in da so v sredo na videokonferenci voditelji okrepili skupno delovanje z vzpostavitvijo rednih dnevnih usklajevalnih videokonferenc omenjenih ministrov.
Notranji ministri EU bodo sicer o ukrepih za zajezitev koronavirusa govorili tudi na petkovem zasedanju v Bruslju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta