Če predsednika vlade Roberta Goloba ne bo na pogajanja, bodo zaposleni na 112 izvedli protest

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
18.03.2024 10:30

V Sindikatu ministrstva za obrambo ocenjujejo, da v pogajanjih predlagane vladne rešitve ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Na ministrstvu za obrambo obžalujejo zaostrovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob
Andrej Petelinšek

Iz Sindikata ministrstva za obrambo (SMO), kjer zastopajo stavkajoče v Centru za obveščanje in Regijskih centrih za obveščanje na številki 112, bodo 27. marca izvedli protest, če ne pride do bistvenega premika v pogajanjih in ustreznih vladnih zagotovil. V SMO ocenjujejo, da v stavkovnih pogajanjih predlagane vladne rešitve "ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma", saj ključne zahteve ostajajo neizpolnjene. Razočarani so tudi zaradi pomanjkanja jasnosti in zavezujočih korakov vlade glede začetka pogajanj o novi kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja. Zato zahtevajo, da se četrtkovih pogajanj udeleži tudi predsednik vlade Robert Golob, "saj verjamemo, da bo njegova prisotnost prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju teh ključnih vprašanj", so zapisali in dodali, da bodo neodzivnost premiera razumeli kot pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev.   

Zaposleni v klicnih centrih na številki 112 stavkajo že nekaj tednov, a klicatelji tega ne občutijo.
Gregor Grosman

Med stavkovnimi zahtevami operaterjev sta sistematizacija delovnega mesta dispečer v centru za obveščanje ter določitev novih izhodiščnih plačnih razredov za dispečerje. Zahtevajo tudi kolektivno pogodbo za obrambo, zaščito in reševanje. Ob tem se zavzemajo še za ustrezno ureditev prazničnega dela ter enotno zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje. Želijo tudi takojšnjo vzpostavitev možnosti ponovnega poslušanja pogovora s klicateljem, službene uniforme operaterjev ter ovrednotenje prepovedi in omejitev, ki izhajajo iz zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami z dodatkom v višini štirih odstotkov bruto plače.Prav tako zahtevajo še 24-urno nezgodno zavarovanje zaposlenih v centrih za obveščanje, ureditev statusa in plačila pripravljenosti na delo pred nastopom in po nastopu izmene ter intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj zaposlenih.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da obžalujejo zaostritev stavke operaterjev na številki 112, saj ocenjujejo, da so v pogajanjih dosegli soglasje v praktično vseh točkah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta