Cene elektrike za podjetja: Uredbi sledita še zakona

Darja Kocbek Darja Kocbek
30.11.2022 17:10

Celoten sveženj zakonodaje bo zagotovil, da bodo slovenska podjetja imela primerljive cene električne energije s celinskim delom Evrope, je napovedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada po ministrovih besedah pričakuje, da bodo z vsemi povratnimi spodbudami energetsko intenzivna podjetja prišla do povprečne cene do 130 evrov za megavatno uro. 
Vlada po ministrovih besedah pričakuje, da bodo z vsemi povratnimi spodbudami energetsko intenzivna podjetja prišla do povprečne cene do 130 evrov za megavatno uro. 
Andrej Petelinšek

Po uredbi o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za poslovne odjemalce, ki velja od danes, bo vlada jutri predvidoma potrdila in poslala v državni zbor v obravnavo in sprejem še dva zakona. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo zakon za povračilo pomoči, na ministrstvu za infrastrukturo pa interventni zakon, s katerim naslavljajo mehanizme za dodatne ukrepe za zniževanje odjema električne energije. "Celoten sveženj zakonodaje bo zagotovil, da bodo slovenska podjetja imela primerljive cene s celinskim delom Evrope. To nam je bil vseskozi cilj," je v izjavi za novinarje pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Vsi upravičeni do povratne pomoči

Z uredbo želi vlada zelo hitro nasloviti povišane cene električne energije s strani nekaterih dobaviteljev. "S tem smo želeli dati zelo jasen signal, kakšne so lahko najvišje dovoljene cene za naše gospodarstvo," razlaga minister Kumer. Po posameznih podjetjih so po njegovih besedah razmere sicer zelo različne. Nekatera so del električne energije, ki jo bodo potrebovala v letu 2023 in tudi kasneje, že zakupila, nekatera še nič. Nekatera so jo zakupila po višjih, nekatera po nižjih cenah. Do povratne pomoči bodo po zakonu, ki so ga pripravili na ministrstvu za gospodarstvo, upravičena vsa. Podjetja, ki električne energije še niso zakupila, pa bodo na podlagi uredbe, ki velja od včeraj, deležna še tako imenovane dinamične zamejitve cen navzgor. Uredba velja za pogodbe o dobavi električne energije za leto 2023, sklenjene v obdobju od danes do konca tega leta.

 

Vlada po Kumrovih besedah pričakuje, da bodo z vsemi povratnimi spodbudami energetsko intenzivna podjetja prišla do povprečne cene do 130 evrov za megavatno uro. To velja, če je odjem ustrezno razporejen med visoko in nizko tarifo in če bodo v letu 2023 porabo zmanjšala na 70 odstotkov porabe v letu 2021. Ta cena je izračunana na podlagi cene na nemški borzi v ponedeljek, 28. novembra. Podjetja, kjer stroški energije presegajo tri odstotke skupnih prihodkov, bodo deležna do 65 odstotkov pomoči, energetsko intenzivna podjetja pa do 80 odstotkov pomoči. Po neuradnih podatkih ima električno energijo za leto 2023 že zakupljeno med 20 in 25 odstotkov podjetij. Nekatera so jo že lani zakupila za tri leta, kar pomeni, da jo imajo zagotovljeno tudi že za leto 2024 po ceni, ki je nižja od 100 evrov za megavatno uro. Po besedah Bojana Kumra ne velja več, da več električne energije kot podjetje zakupi, nižjo ceno dobi. V nekaterih podjetjih opozarjajo, da so potem, ko jih je vlada pozvala, naj se začnejo z dobavitelji dogovarjati za zakup električne energije v letu 2023, dobili špekulativne ponudbe z visokimi cenami. Minister se je danes strinjal, da je večina dobila ponudbe z višjimi cenami od tistih, ki so veljale za celinski del Evrope. Tem podjetjem na ministrstvu svetujejo, naj se vnovič obrnejo na trg in si poiščejo ponudbe. "Sedaj, ko smo ceno zamejili z referenco na prave borzne cene, je pravi čas, da najdejo dobavitelja in produkt, ki jim bo zagotavljal najboljšo možno ceno," je zatrdil. Subvencionirana cena za večje odjemalce bo v letu 2023 odvisna od ukrepov za varčevanje, novih energetskih naložb, profila porabe energije in tudi od tega, koliko energije za prihodnje leto so si podjetja že uspela zakupiti.

Dogovori EU v našo zakonodajo

Z zakonom, ki so ga pripravili na ministrstvu za infrastrukturo, je predviden prenos ukrepov za zmanjšanje porabe električne energije in za pobiranje prispevkov od izjemnih dobičkov, ki so bili dogovorjeni na ravni EU, v slovensko zakonodajo. V zakonu bodo predpisali tudi regulacijo cene toplote iz daljinskega ogrevanja ter pogoje za subvencioniranje nakupa lesnih peletov in proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

 

V zakon, ki so ga pripravili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, bosta vključena tudi zemeljski plin in para. Bojan Kumer je danes pojasnil, da so cene plina zdaj znosnejše kot cene električne energije. Če pa bodo tudi te cene preveč narasle, bi lahko tudi za regulacijo teh cen uporabili enake mehanizme, kot so jih uporabili za zamejitev cen električne energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta