Centralna banka pošilja zakon o izbrisanih v ustavno presojo

Srečko Klapš Srečko Klapš
13.01.2020 15:42

Banka Slovenije zahteva oceno ustavnosti zakona za sodno varstvo po izbrisih v bankah. Predlaga še prednostno obravnavo in začasno zadržanje uporabe zakona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakon bi omogočil izplačilo odškodnin lastnikom izbrisanih vrednostnih papirjev bank. Banka Slovenije se ne strinja, da bi odškodnine plačala ona. 
Robert Balen

Banka Slovenije (BS), ki jo vodi Boštjan Vasle, je pretekli petek vložila zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Ob tem so poudarili, da zakon krši temeljna načela delovanja centralne banke, kot jih določata slovenska ustava in tudi pravo EU. "Zakon je sporen predvsem z zornega kota monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke, na kar so večkrat opozorile tudi mednarodne institucije," še utemeljujejo vložitve zahteve. V BS pozdravljajo namero vlade za ureditev pravnega varstva imetnikov podrejenega dolga, a dodajajo, da trenutna rešitev tega ne omogoča. V postopku priprave zakona so podali tudi več predlogov, kako ustrezno urediti položaj centralne banke v tovrstnih sodnih postopkih, ki kot so zapisali v BS, niso bili upoštevani. Zakon namreč določa, da naj bi se odškodnine poplačale iz bodočih dobičkov Banke Slovenije, ki bi bili sicer pretežno namenjeni oblikovanju splošnih rezerv, in iz že oblikovanih splošnih rezerv.

Menijo, da je to kršitev prepovedi monetarnega financiranja

V sporočilu za javnost po vložitvi ustavne presoje so povzeli argumente, s katerimi v BS utemeljujejo zahtevo. Zakon krši prepoved monetarnega financiranja, po katerem sredstva centralne banke ne morejo biti porabljena za naloge, ki ne sodijo v delokrog centralne banke. Splošno sprejeto stališče v EU namreč je, da reševanje bank ni naloga centralne banke.


Objavili odločbe in dokumente v zvezi z ukrepi in izbrisi

Banka Slovenije je 3. januarja letos na svoji spletni strani objavila tudi dokumentacijo za vseh šest bank, ki so jim v letih 2013 in 2014 izrekli ukrepe na podlagi Zakona o bančništvu. Gre za Abanko, Banko Celje, Factor Banko, Novo KBM, NLB in Probanko. Objavljene so odločbe, pogodbena razmerja Banke Slovenije z osebami, ki so izdelale ocene vrednosti bank. Nadalje dokumente, iz katerih je razvidna vsebina pogodbenega razmerja med Banko Slovenije in izvajalci pregleda kakovosti sredstev, obremenitvenih testov in cenilcev nepremičnin (stresni test Oliver Wyman, stresni test Roland Berger).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta