Covid-19: Začeli bodo cepiti z drugim odmerkom

Vida Božičko
16.01.2021 06:30
Strategija cepljenja ostaja nespremenjena. V tem času se cepijo starostniki in posamezniki, ki potrebujejo drugi odmerek. Kdaj bo na vrsti naslednja skupina, je odvisno od dobave cepiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - Cepljenje Sars-cov2 - novi koronavirus - pandemija - epidemija - ilustracija - tematika - zdravje - zdravstvo - AvtorAndrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinšek)
Andrej Petelinšek

Strategija cepljenja za zdaj ostaja nespremenjena, so nam zatrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Zdravstveno osebje, zaposleni v domovih za starejše in oskrbovanci so že prišli na vrsto. Zdaj cepijo starejše od 80 let, sledili bodo starejši od 70 let in kronični bolniki. Naslednja prednostna skupina bo osebje iz poklicev, ki so pogosteje v stikih z drugimi ljudmi. Tukaj se omenjajo policisti, gasilci, vojska, civilna zaščita in zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter po besedah državne sekretarke Alenke Forte tudi novinarji. Natančnega seznama vseh poklicev nam na NIJZ še niso mogli posredovati niti datuma, kdaj bi se lahko začelo cepljenje te skupine, saj se čas tega prilagaja količinam prejetega cepiva.

Bo zaradi prenove tovarne prišlo do zamud pri dobavi cepiva?

Kako je torej z dobavo? Slovenija naj bi po dobrih 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva prejemala vsak teden vse do konca marca. Do takrat naj bi skupno prejela 245.500 odmerkov, od katerih bo nekaj manj kot 110.000 odmerkov uporabljenih kot drugi odmerek. Kot je Matej Tonin povedal za Televizijo Slovenija, pa naj bi naša država naročila še dodatnih 500.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Kdaj bo to prispelo za zdaj še ni jasno. Bi morda lahko prenova tovarne ameriškega farmacevtskega podjetja v Belgiji vplivala na manjšo proizvodnjo cepiva? Iz podjetja Pfizer so sporočili, da bo v prihodnjih štirih tednih lahko prihajalo do zamud, vendar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dobila zagotovilo izvršnega direktorja Pfizerja, da bodo vse odmerke, obljubljene v prvem četrtletju, dobavili v prvem četrtletju. Kljub temu iz nekaterih držav že poročajo, da so prejeli obvestilo, da bo dostava v prihodnjih tednih zmanjšana. Nekatere države niso prejele datuma, do kdaj bi to lahko trajalo, nekaterim so sporočili, da do 8. februarja.

Kot je zatrdil Jelko Kacin, po novem v vlogi koordinatorja množičnega cepljenja, Slovenija za zdaj ni bila obveščena o zmanjšani dobavi. "Ko gre za spremembe količin pričakujemo obvestilo Evropske komisije in tega za zdaj ni bilo. Prav tako lahko zatrdim, da je Pfizer do zdaj cepiva dobavljal brez zamud in v dogovorjenih količinah," je pojasnil Kacin.

Cepivo zdaj prejemajo starejši od 80 let, ki ne živijo v domovih. Zanimanje je veliko, še zdaleč niso vsi prišli na vrsto, tako da bodo vsaj še v prihodnjem tednu prioritetno cepili starostnike. Prav tako bodo v naslednjih dneh začeli cepljenje z drugim odmerkom. Prvi odmerek je do četrtka prejelo 35.159 ljudi in tisti, ki so bili cepljeni med prvimi, bodo kmalu na vrsti za drugi odmerek. "Ravno tukaj se pripravljajo rezervni seznami, če bi se kaj zgodilo in določeni posamezniki ne bi prišli na drugo cepljenje. V tem primeru, če kaj cepiva ostane, lahko to namenimo novim posameznikom, ki so sicer prioritetno na vrsti," je pojasnil Borut Štrukelj, profesor z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Luknja v strategiji cepljenja

Takih rezervnih seznamov do zdaj ni bilo, vsaj ne urejenih v skladu s strategijo cepljenja. Na primer na ljubljanski medicinski fakulteti je po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov, ki so jih nato prejeli tudi drugi, domnevno svojci nekaterih zdravnikov. O cepljenju najstarejših svojcev zaposlenih razmišljajo tudi na ljubljanskem onkološkem inštitutu in v ljubljanskem kliničnem centru. V povezavi s tem se zato pojavljajo polemike o cepljenju mimo vrste, zato so zdravstveni inšpektorji že na delu.

Usmeritev in navodil NIJZ, kako ravnati z viškom cepiva, ki ga je treba uporabiti v zelo kratkem času, še ni. Razen tega, da se je v času, ko je cepiva malo, treba držati znanih usmeritev. Trenutno so torej za cepljenje na vrsti starejši od 80 let. Tudi profesor Štrukelj je zatrdil, da je cepivo vsekakor treba uporabiti in ga ne zavreči, vendar ga ne bi smeli deliti po sistemu prijateljev in družinskih članov. "To je napaka v sistemu, ampak še vedno bolje tako, kot pa da gre cepivo v nič," meni Štrukelj. "Prvo pravilo je, da odmerki ne smejo stati. Odmerki, ki so enkrat odtaljeni in raztopljeni, imajo omejen rok trajanja. Pfizerjevo cepivo lahko stoji največ štiri do pet ur, Modernino pa nekoliko dlje." Da težav ne bi bilo, bi potrebovali rezervni seznam. "Seznam ljudi, ki so glede na skupino upravičeni do cepiva v tej fazi. Potrebovali bi sistem dvojnega naročanja. Bolje bi bilo, če bi tistim, ki čakajo v vrsti, rekli, da je cepiva zmanjkalo in da bodo prišli naslednjič na vrsto, kot pa da gremo preko vrste in cepivo dajemo družinskim članom in prijateljem," je še prepričan Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta