Dan D za Pošto Slovenije: Podpis dogovora s sindikati ali stavka?

Srečko Klapš Srečko Klapš
31.03.2023 10:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikata v Pošti Slovenije zahtevata 6-odstotno uskladitev plač z inflacijo, poslovodstvo ponuja manj, bo danes dosežen dogovor?
Andrej Petelinšek

Po dobrih dveh mesecih trdih pogajanj med vodstvom Pošte Slovenije in predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov, bi danes moralo priti do podpisa dogovora, s čimer bi bila odpravljena tudi možnost stavke, ki bi se v nasprotnem primeru začela v začetku aprila. Spomnimo, da sindikata zahtevata dvig plač v skladu s formulo iz kolektivne pogodbe, ki ob lanski 10-odstotni inflaciji, pokaže, da bi jim morali plače zvišati za 6-odstotkov, prva ponudba Pošte pa naj bi bila zgolj zvišanje za dva odstotka, zaradi česar so sindikati preverjali pripravljenost članov na stavko.

 

Sindikati so se obrnili tudi na Slovenski državni holding

 

V Sindikatu poštnih delavcev (SPD) pojasnjujejo, da potekajo pogajanja v skladu s Kolektivno pogodbo Pošte Slovenije v zvezi z uskladitvijo plač z inflacijo. Hkrati socialni partnerji opozarjajo na neustrezno urejenost financiranja izvajanja javne službe ter nujno potrebne zakonodajne spremembe v zvezi s tem. Ker je neustrezno financiranje povezano s pogoji dela na Pošti Slovenije, so predstavnike države, ki je preko Slovenskega državnega holdinga njena edina lastnica, obvestili o težkem socialnem dialogu in možnosti, da bo SPD primoran poseči po najtežji obliki izvajanja socialnega pritiska, stavki. Te sicer še niso napovedal, opozarjali pa so, da obstaja verjetnost, da bi po izteku roka za pogajanja do stavke prišlo v mesecu aprilu, če dogovora ne dosežejo do konca marca, torej do danes: "Med pogajanji konkretnih zahtev in predlogov delodajalske strani ne moremo komentirati, bomo pa javnost obvestili o zaključku pogajanj, in o morebitnih nadaljnjih korakih v primeru neuspešno zaključenih pogajanj," so nam odgovorili nedavno.

 

"Rešitev ni v stavki in pritiskih na delodajalca"

 

V Sindikatu delavcev prometa in zvez (SDPZ) dodajajo, da sta se oba sindikata zavezala k pogajanjem za dvig plač z namenom njihove uskladitev z inflacijo: "To je naš cilj. Če s pogajanji ne uspemo, sva oba sindikata pripravljena na stavko." Oba sindikata sta tudi zbirala izjave zaposlenih za pripravljenost na stavko, če pogajanja ne bi bila uspešna, in pridobila zadostno podporo. "V SDPZ se zavedamo, da rešitev ni v stavki in pritiskih na delodajalca, temveč na odgovornosti države. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve namreč odreka plačilo službe v javnem interesu ter strošek vali na delodajalca, ki kot pravi mora posledično poslovanje krpati s tržnimi dejavnostmi in ne more zagotoviti ustreznega plačila za delo zaposlenih," pojasnjuje Saška Kiara Kumer in dodaja, da so ponovno apelirali na ministrstvo za gospodarstvo, od katerega pričakujejo hitro ukrepanje.

Medtem ko v Pošti Slovenije ponavljajo, da so se z obema reprezentativnima sindikatoma dogovorili, da v času pogajanj nobena stran z mediji ne komunicira posamično, temveč da bodo ob dogovora pripravili skupno izjavo za medije o poteku pogajanj in dogovorjenem.

Po naših informacijah so se včerajšnja pogajanja s svetom delavcev Pošte Slovenije in sindikatoma zavlekla do večera. Po zadnjih usklajevanjih kaže, da bi sporazum danes le lahko podpisali. A dokler se to ne zgodi, je stavka, med katero bi poštarji raznašali le pisma in pošiljke, ki jih v takih primerih predpisuje zakonodaja, še vedno na mizi.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta