Danes sta v Slovenijo prispeli tudi begunski družini

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.08.2016 19:56
Država pozvala k oddaji opremljenih stanovanj. Prosilci za mednarodno zaščito so imeli večja pričakovanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijska meja leta 2016
EPA

Integracijski hiši v Ljubljani in Mariboru, ki sprejmeta skupaj 60 oseb z mednarodno zaščito, bosta kmalu polni. Doslej je namreč v Slovenijo pripotovalo 43 prosilcev za azil iz Italije in Grčije v okviru premestitvene sheme in z izjemo ene družine ter zadnjih devetih Eritrejcev iz Italije so že dobili mednarodno zaščito, predtem pa je Slovenija od septembra lani status zaščite podelila dobrima dvema ducatoma prosilcev. Danes je v v okviru druge "grške skupine" prispelo 18 od skupno 32 predvidenih prosilcev v avgustu. Kot so sporočili iz notranjega ministrstva, je v Slovenijo 13 državljanov Sirije in pet državljanov Iraka. Med njimi sta dve družini z osmimi in z dvema otrokoma ter pet posameznikov. Spremljali so jih predstavniki Mednarodne organizacije za migracije. Z avtobusom so bili prepeljani v azilni dom na Viču v Ljubljani, kjer se bo začel uradni postopek sprejema prošenj za priznanje mednarodne zaščite. Do zaključka postopka bodo vse osebe nastanjene v azilnem domu. Naslednjo skupino 14 oseb iz Grčije, 12 državljanov Sirije in dva državljana Iraka, pričakujejo naslednji teden.
Na notranjem ministrstvu so se še odločili, da bodo za begunce v Mariboru poiskali dodatne možnosti namestitve. Na svoji spletni strani tako pozivajo vse, ki bi bili pripravljeni oddati opremljene prostore za 45 do največ 60 oseb z mednarodno zaščito, naj oddajo svoje ponudbe, ki jih bodo na ministrstvu javno odpirali 12. septembra. Po pridobitvi statusa mednarodne zaščite imajo namreč begunci pravico eno leto z možnostjo polletnega podaljšanja bivati v integracijskih hišah - lahko se odločijo tudi za privatno namestitev. Država se je odločila, da bo v okviru premestitvene solidarnostne sheme v letu in pol iz omenjenih dveh z begunci najbolj obremenjenih držav sprejela 567 prosilcev za azil, ki jim bo treba zagotoviti tudi namestitev.

Aide Hadžiahmetović
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta