Dejan Židan bo v torek odstopil kot predsednik parlamenta

DR
28.02.2020 10:59

V torek naj bi državni zbor potrdil Janeza Janšo kot mandatarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Židan 
Robert Balen

Dejan Židan po torku ne bo več predsednik državnega zbora. Po glasovanju o Janezu Janši, ki ga predsednik republike predlaga za mandatarja 14. slovenske vlade, bo vodja Socialnih demokratov odstopil kot prvi mož parlamenta. Informacijo so v stranki SD potrdili, Židan je dejal, da je to korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ.
Židan je državni zbor prevzel, ko je nastajala vlada Marjana Šarca. Socialni demokrati v novi vladi ne bodo sodelovali in se selijo v opozicijo. Nazadnje so tam bili med drugo Janševo vlado. Podpredsedniki državnega zbora so Jože Tanko (SDS), Tina Heferle (LMŠ) in Branko Simonovič (Desus). 
Novi predsednik državnega zbora bo, kot je včeraj potrdil predsednik SMC Zdravko Počivalšek, iz vrste te stranke. Možnosti je več, odločitev bo padla po tem, ko bo konec tedna Počivalšek opravil pogovor z Mirom Cerarjem, nekdanjim predsednikom SMC, premierom, zdaj zunanjim ministrom. Na mizi bo ponudba, da postane predsednik državnega zbora. A Cerar je ob začetku pogovorov o koaliciji Janeza Janše dejal, da njegove vlade more podpreti. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi lahko predsednica DZ postala poslanka SMC Janja Sluga, a je danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili.
Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je v izjavi za STA v DZ dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta