Zdravko Počivalšek: "SMC bo imela predsednika državnega zbora." Bo to Miro Cerar?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.02.2020 16:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poleg ministrske zasedbe so različna imena zaokrožila tudi za položaj predsednika državnega zbora. Kot nepisano pravilo sicer velja, kandidata na to mesto postavi druga največja koalicijska stranka. In v bodoči vladi šef prav te - SMC - je potrdil, da je ta funkcija pripadla njim. Na vprašanje, če bi to lahko utegnil biti nekdanji predsednik stranke Miro Cerar, je Počivalšek odvrnil: "Miro Cerar je bil in je v tujini, tako da se bova sestala čez vikend. Kaj bo počel, pa bo povedal on." Cerar ima po našem poizvedovanju to ponudbo na mizi, vodstvo SMC pa da čaka na njegovo odločitev o vrnitvi na poslansko mesto. S tem bi se moral iz parlamenta posloviti Jani Möderndorfer, ki je javno povedal, da ne bo podprl vlade Janeza Janše. 
Za Cerarjev odziv na Počivalškove besede o pogovoru, ki naj bi se zgodil ob koncu tega tedna, smo se obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve. Odgovorili so, da Cerar še naprej opravlja vlogo zunanjega ministra. Ob tem pa še: "Aktualnim notranjepolitičnim temam se bo posvetil v prihodnjih dneh, odločitev o njegovi nadaljnji karieri pa bo sporočil najkasneje ob izteku mandata vlade, ki trenutno opravlja tekoče posle."
Počivalšek je o drugih možnostih za to funkcijo, omenja se tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, povedal še: "O tem zdaj še ne bomo govorili, mi se bomo sestali in sprejeli najboljše odločitve. Take, za katere mislimo, da bodo dale tudi najboljše rezultate. To velja tudi za ministrska mesta."
Funkcija predsednika državnega zbora sicer ni povsem nevtralna, zato velja ob tem spomniti na nedavno Cerarjevo pismo vodstvu stranke SMC. Takrat še v obdobju pogajanj SMC za sodelovanje v vladi Janeza Janše je Cerar namreč nad ravnanji stranke izrazil nezadovoljstvo. Med drugim je v pismu zapisal: "Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja g. Janez Janša." Podprl je prizadevanja predsednika SMC Počivalška, da vodi dialog z vsemi strankami, a je opozoril, da zgolj, "s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom g. Janše, v njej ne morem sodelovati". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta