Delavske organizacije in sindikati v pozivu vladi: Zaščita in socialna varnost za vse, 6-urni delovnik in krepitev javnih sistemov

Kristina Božič
09.04.2020 13:32

Takojšnjo zaščita in varnost vseh delavk in delavcev pred epidemijo koronavirusa, socialno varnost za vse prebivalce in prebivalke, zaščita delavskih pravic, uvedba 6-urnega delovnika in takojšnja krepitev javnega zdravstva in javne infrastrukture - to so zahteve, ki so jih sindikati delavcev rudarstva in energetike, poklicnega gasilstva, delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, konferenca sindikatov ZSSS Zavarovalnice Triglav, območna pisarna ZSSS Gorenjska, raziskovalni center Cedra, sindikat kulture in narave ter Delavska svetovalnica naslovili na vlado Janeza Janše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V delavskem javnem pozivu delavske organizacije in sindiakti opozarjajo na razkorak med zaščitnimi ukrepi, ki veljajo v delovnih okoljih, in omejitvami javnega življenja.
Sašo Bizjak

Oblikovalci javnega poziva, ki je še odprt za dodatne podpornike, opozarjajo, da ograje in zidovi tovarn, rudnikov, pristanišč, pošt in drugih gospodarskih objektov niso zaščitno sredstvo. Opominjajo na razlike med ukrepi, s katerimi je vlada omejila na eni strani javno in socialno življenje posameznikov, po drugi strani pa so delavci in delavke marsikje ob minimalnih ukrepih izpostavljeni tveganju, da pride do množične širitve koronavirusa. Zato zahtevajo, da se pripravi in spoštuje ukrepe, ki jih predpiše za zaščito delavk in delavcev nacionalni inštitut za javno zdravje. V kolikor bi bilo potrebno, pozivajo, naj se vsa dela, ki niso nujno potrebna za funkcioniranje države in oskrbo prebivalstva, začasno ustaviti. "Dobiček ne sme imeti prednosti pred ljudmi," so zapisali.

"Nihče v Sloveniji ne sme biti brez rednega nadomestila in rednega dohodka, nihče v Sloveniji ne sme biti brez zdravstvenega zavarovanja, nihče v Sloveniji ne sme biti brez strehe nad glavo." - Javni delavski poziv
Andrej Petelinšek

6-urni delovnik kot ukrep za krepitev socialne in družbene varnosti

Zaradi posledic tako ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa kot gospodarske krize, ki se napoveduje, opozarjajo, da začasni ukrepi in posamična nadomestila ne bodo dovolj. Pozivajo k širitvi socialne varnosti vseh ljudi: "Nihče v Sloveniji ne sme biti brez rednega nadomestila in rednega dohodka, nihče v Sloveniji ne sme biti brez zdravstvenega zavarovanja, nihče v Sloveniji ne sme biti brez strehe nad glavo." Zato predlagajo uvedbo 6-urnega delovnika. "Edini pravi ukrep pred višanjem brezposelnosti in povečevanjem bremena na račun socialnih transferjev je takojšnja uvedba 6 urnega delovnika, oziroma 30 urnega delovnega tedna, kot polnega delovnika," naštevajo večje zadovoljstvo, srečo in uspešnost zaposlenih, večjo produktivnost in manjšo bolniško odsotnost delavcev, kar so vse posledice krajšega delovnika. "S tem ukrepom bi kljub epidemiji ohranili številna delovna mesta, številne brezposelne bi lahko na novo zaposlili in obenem bi delavci obdržali delo navkljub modernim procesom digitalizacije in robotizacije. Plačilo delavcev je ob tem prehodu potrebno ohraniti na enaki ravni kot prej," so zapisali.

Sindikati in delavske organizacije pozivajo k maksimalni zaščiti zdravstvenega in negovalnega osebja ter h kadrovskim okrepitvam v javnih institucijah.
Andrej Petelinšek

Krepitev javnih sistemov, spoštovanje delavcev

Delavske organizacije in sindikati v javnem delavskem pozivu tudi opozarjajo, da prizori iz bližnje soseščine in sveta dokazujejo, da lahko "le močan javni zdravstveni sistem omogoča ustrezen odziv na krizne razmere". Pozivajo k maksimalni zaščiti zdravstvenega in negovalnega osebja ter h kadrovskim okrepitvam v javnih institucijah, saj je "zgrešeno pričakovati, da bodo tisti, katerih cilj je ustvarjanje dobička, dobro poskrbeli za vsakogar, ki potrebuje zdravniško oskrbo in da bodo denar namenili v preventivne namene". Pozivajo k transparentnemu javnemu naročanju in absolutni zavrnitvi in kaznovanju poskusov kriznega dobičkarstva.
V javnem pozivu naštevajo, da je kriza spomnila na pomen javnih šol, javnih vzgojnih in skrbstvenih institucij, javnega poštnega servisa, kulture, javne cestne, pristaniške in železniške infrastrukture, na pomen kmetijskih površin in samooskrbe s hrano ter kako pomembna so javna energetska in komunalna podjetja. Opozarjajo, da nagrade in priznanja za delo delavcev in delavk ne morejo biti začasne, ampak se jih mora zagotoviti trajno in sistemsko. Ob tem pa poudarjajo tudi pomen demokratičnega nadzora nad delom oblasti. "Ne želimo in ne bomo ujetniki vašega zadolževanja še naslednja desetletja in ne bomo dovolili ponovnega zategovanja pasov na račun delavstva in prebivalcev Slovenije," se sklene javni delavski poziv trenutni vladi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta