Delničar Nove24TV se pritožuje nad visokimi stroški, družba odgovarja: Lahko nam delnice podarite

M.R.
16.07.2019 12:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spletna stran televizije Nova24TV.

Na Twitterju se je pojavil zapis zaskrbljenega delničarja Nove24TV, ki se pritožuje nad visokimi stroški vodenja računa, v lasti pa ima le eno delnico omenjene medijske hiše. Za delnico je moral odšteti 100 evrov, zdaj naj bi ta bila vredna manj kot 40 evrov. Letno mora banki za vodenje trgovalnega računa plačati 28 evrov. In delničar si želi imeti delnico še naprej v lasti, a ne po tako visoki ceni. Kaj lahko stori?
{twitter}https://twitter.com/StojanPovh/status/1150799103837855744{/twitter}
Vsekakor ga bo lastništvo delnice še naprej drago stalo. V bistvu je nesmisel imeti v lasti eno samo delnico po tej vrednosti, so nam povedali poznavalci trga in dodali, da je težko uspeti z novo televizijo na medijskem trgu. Glede na bilančno poročilo iz lanskege leta lahko sklepamo, da knjigovodska vrednost delnice, ki je navadno vedno nižja od tržne, znaša okoli 70 evrov.
Hkrati si je težko obetati, da bo družba kmalu ustvarjala dobiček. Lani je poslovala z dobrim milijonom evrov izgube, nekaj podobnega je bilo tudi leto poprej.
Je pa družba danes po včerajšnjem zapisu delničarja, ki je hitro zaokrožil po spletu, na spletni strani objavila obvestilo za delničarke in delničarje. V njem jih obvešča, da zaradi visokih stroškov za upravljanje delniških računov ponujajo vsem možnost, da svoje delnice podarijo družbi, pri čemer bo vse stroške prenosa pokrila družba. 
A kaj bi lahko še storil delničar? Kupca lahko skuša poiskati sam, vendar bo težko za delnico iztržil veliko denarja, hkrati bo moral plačati še stroške prenosa lastništva. Ostaja mu tudi možnost, da delnico prenese ma opustitveni račun, kar bi mu morali urediti v borznoposredniški hiši, pri kateri ima odprt svoj račun.
Ne glede na to, kaj bo lastnik z delnico storil, pa bo moral odsvojitev prijaviti tudi finančni upravi. Če bo delnico podaril, bo moral plačati za to še 25 odstotkov tržne vrednosti za dohodnino. Če bi imel delnico v lasti vsaj pet let, potem bi bila davčna stopnja za pet odstotnih točk nižja, saj se ta na vsakih pet let niža za 5 odstotnih točk, za delnice, ki jih ima posameznik v lasti več kot 20 let, pa se dohodnina ne plača. Ker bo imel dotični kapitalsko izgubo, saj bo prodal delnico za manj, kot jo je kupil, dohodnine prav tako ne bo plačal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta