Diagonala335: Dobrodelno kolesarjenje od Trdkove do Portoroža

Zmago Gomzi
15.06.2021 15:45
Prijavljenih je 220 strastnih kolesarjev in rekreativcev, ki bodo naredili nekaj za svoje zdravje in tudi pomagali nadarjenim športnikom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarjenje po prelepi Sloveniji je posebno doživetje in tudi zadovoljstvo. 
Borut Birsa

Pred vrati je že peta izvedba dobrodelne kolesarske prireditve Diagonala335, katere pobudnik in prireditelj je nekdanji večkratni državni prvak v BMX-kolesarjenju in že več kot deset let avanturistični kolesar Mariborčan Simon Eržen. Prireditev se bo začela v noči s petka, 18. junija, na soboto, 19. junija. Kolesarji bodo od starta v Trdkovi na Goričkem, na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, do cilja v Portorožu prevozili 335 kilometrov, od tod tudi naziv prireditve Diagonala335.

Dobrodelna prireditev

"Diagonala335 je od začetka v letu 2017 dobrodelni dogodek, s katerim zbiramo donacije za pomoč nadarjenim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starih od 14 do 23 let. Vsa zbrana sredstva namenimo projektu Botrstvo v športu, ki ga vodita Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Pod sloganom Zmigajmo Slovenijo! želimo s projektom spodbujati vsakega posameznika, predvsem pa mlade, da bi se več gibali, saj je gibanje eden od dejavnikov našega zdravja," je Simon Eržen povzel srž prireditve, obenem pa izrazil zadovoljstvo, da je častni pokrovitelj tokratne prireditve predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni ambasador pa Jakov Fak. "Strastni kolesarji merimo veselje tudi v kilometrih. Vsak kilometer poti je edinstven, na vsakem kilometru spoznavamo čudovito naravo, zanimive kraje in številne znamenitosti ob poti. Diagonala335 je najdaljša in hkrati najkrajša pot po Sloveniji, dolga 335 kilometrov, ki nas popelje od tromeje na Goričkem do Portoroža skozi raznoliko pokrajino Slovenije. Da bi bilo kolesarjenje še bolj sproščeno, bo skrbel harmonikar Rok Furman, projekt pa je dobil tudi svojo himno," je dodal Eržen.

 

Odmeven kolesarski dogodek

Diagonala335 je v minulih letih postala odmeven kolesarski dogodek ne samo med rekreativnimi kolesarji, ampak tudi med številnimi prijatelji športa. "Udeležba iz leta v leto raste, denimo leta 2019 se je prireditve udeležilo več kot 120 kolesarjev, izjema je le leto 2020, ko je bila udeležba zaradi koronavirusa skromna, letos jih je prijavljenih 220. Prireditve se lahko kot kolesar udeleži vsak, predvsem pa je namenjena rekreativnim kolesarjem, ki lahko sami izbirajo, kje in kdaj se bodo pridružili. Bodisi na startu, če nameravajo prekolesariti Diagonalo335 kilometrov s ciljem v Portorožu, v Ljubljani, če nameravajo prekolesariti 133 kilometrov do Portoroža (Diagonal'ca) ali kjerkoli na delu poti. Diagonala335 je dobrodelni projekt, nikoli ni bila in ne bo tekmovanje, ni maraton, ni dirka, ampak kolesarski podvig, namenjena je strastnim kolesarjem in rekreativcem vseh starosti. Edina zmaga, ki jo tukaj lahko dosežemo, je osebno zadovoljstvo, da smo naredili veliko dobrega zase, za skupnost in za mlade športnike," pojasni Eržen.

 

Start minuto čez polnoč

Zbor kolesarjev bo v petek, 18. junija, na startu Diagonale335 pred gasilskim domom v vasici Trdkova v občini Kuzma na Goričkem od 22. ure do 23.30. Po pozdravnem govoru tamkajšnjega župana Jožefa Škaliča in Simona Eržena se bo karavana kolesarjev na pot podala minuto čez polnoč. Postanki bodo v Svetem Juriju ob Ščavnici (predvidoma ob 1.45), na Minoritskem trgu na Ptuju (ob 2.45), na Ponikvi (ob 5. uri), na Vranskem - Čeplje 12, Gostilna Grof (od 6.30 do 7.30), na Trojanah (od 7.45 do 8.30), pred Športno zvezo Ljubljana na Vodovodni cesti 25 (od 9.30 do 11. ure), pri Okrepčevalnici Prepih Belsko (ob 14. uri), na Semedelski cesti pri Hlavatyjevem parku v Kopru (od 16. ure do 16.30), cilj pa bo na plaži hotela Bernardin v Portorožu ob 17. uri. "Med kolesarjenjem bomo poskrbeli tudi za prehrano in okrepčilo - topli obroki bodo v Ljubljani in Portorožu. Poskrbljeno bo za prevoz nahrbtnikov v spremljevalnem vozilu s prvo pomočjo od starta do cilja in za mobilni servis koles. Vsak kolesar, ki bo pripeljal na cilj v Portorož, ne glede na to, kje se bo pridružil karavani, bo dobil praktično darilo in medaljo. Prepričan sem, da se bomo imeli lepo in da bomo z donacijami razveselili tiste, ki so jim tudi namenjene," pravi Eržen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta