Digitalizacija zdravstva: Manj administracije, več strokovne e-podpore

Tina Recek Tina Recek
23.07.2019 16:48

Digitalizacija vse bolj prodira v zdravstvo. A vsi zdravniki niso ravno navdušeni nad njo, pomeni jim dodatne administrativne obremenitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki si želijo več strokovne e-podpore in manj administrativno naravnanih aplikacij, ki jim jemljejo dragocen čas za oskrbo bolnika.
Nataša Juhnov

V slovenskem zdravstvenem sistemu je digitalizacija vse bolj prisotna. V začetku septembra 2015 se je v Slovenji začelo predpisovanje in izdajanje zdravil preko elektronskih receptov (eRecepti), nato so se pridružile še druge aplikacije. Kot razložijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), v okviru projekta eZdravje delujejo še eNaročanje - sistem za izdajo elektronskih napotnic, naročanje na termine, spremljanje čakalnih dob za zdravstvene storitve; Centralni sistem podatkov o pacientih (CRPP) - sistem za izmenjavo zdravstvene dokumentacije na nacionalni ravni; portal za paciente zVEM - spletni portal, preko katerega se pacienti lahko seznanijo s podatki, ki se o njih obdelujejo v eZdravju (npr. eRecepti, eNapotnice, zdravstvena dokumentacija); Teleradiologija - sistem za izmenjavo radioloških slik med zdravstvenimi ustanovami; TeleKap - sistem, ki omogoča oddaljeno obravnavo pacientov po možganski kapi (takojšnji posvet s specialistom po videokonferenčni zvezi). Najbolj uporabljena rešitev je eRecept.

Nena Kopčavar Guček: "Trajanje napotnic je težava. Napotnica 'zelo hitro' velja le pet koledarskih dni, kar je včasih premalo, da pacientu uspe priti do specialista. Posledica je, da se bolniki vračajo po nove napotnice."
Robert Balen


Zdravniki si želijo lažji dostop do podatkov

In kako vse te že vpeljane novosti sprejemajo zdravniki? Nena Kopčavar Guček, dr. med., specialistka družinske medicine, izpostavi med drugim kot velik izziv trajnost napotnic. Opozori na napotnico "zelo hitro", ki velja le pet koledarskih dni, kar je včasih premalo, da pacientu uspe priti do specialista. Posledica je, da se bolniki vračajo po nove napotnice. "Če jo vsakemu od svojih bolnikov ponovno napišem samo enkrat, je to 2000 po nepotrebnem napisanih napotnic, saj jo moramo v sistem vnašati zgolj zato, ker je prejšnja pretekla. Pri eNapotnici za posameznega pacienta denimo zahtevajo še šifro, 13-mestno identifikacijsko številko napotnice, ki je v resnici sploh ne potrebujejo. Zadoščata že ime bolnika in njegov datum rojstva ali EMŠO. Pogrešamo trdnejšo povezavo med osnovnim zdravstvom in hospitalnim, tj. sekundarnim in terciarnim nivojem. Pretočnost informacij in lažji dostop bi nam precej olajšala delo, če bi lahko vedno videli bolnišnične odpustnice in izvide specialistov, bi bilo za paciente vse enostavneje in hitreje. Zavedamo pa se izzivov v zvezi z varovanjem podatkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta