Direktor Sove Stušek spregovoril o fotografiji Ivana Galeta, ki jo je na dan nasilnih protestov objavil Janša

M.R.
12.11.2020 16:17

Pretekli teden je premier Janez Janša objavil fotografijo Ivana Galeta na četrtkovem protestu, ki ga je spremljalo tudi nasilje. Danes je v državnem zboru o tem govoril tudi direktor Sove Janez Stušek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danes je v državnem zboru potekala seja odbora za notranje zadeve, na kateri je tekla beseda o nasilnih protestih pretekli četrtek v Ljubljani. Poslanec stranke SMC Jani Möderndorfer je v svoji razpravi med drugim omenil tudi fotografijo žvižgala Ivana Galeta, ki jo je v tvitu na dan protesta objavil predsednik vlade Janez Janša. Janša je v tvitu tudi zapisal: "'Miroljubni' protestnik s svojo tolpo razbija po Ljubljani." Iz fotografije, ki je nastala kot posnetek zaslona, je bilo razvidno, da naj bi jo Janša dobil od direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška

Direktor Sove Janez Stušek je bil prisoten na seji odbora za notranje zadeve, ki je bila danes odprta za javnost, jutri bo sledil zaprti del seje.
Sova

Slednji je med drugim povedal: "Z vidika tega tvita, zakaj je nekdo tvitnil, kaj je bilo to, pač nisem pravi, da bi me spraševali po tem, morate vprašati nekoga drugega. Lahko rečem, da vse obveščanje, ki je bilo, je bilo skladno s šestim členom zakona o Sovi," je pojasnil. 

Nato pa je še pojasnil del, kakor se je sam izrazil, "s to nesrečno ali pa srečno sliko, kakor želite". Povedal je, da je pretekli četrtek kot Janez Stušek dobil kar nekaj sporočil "zaskrbljenih državljanov". "In so pač te slike krožile. Kot sem rekel, je tudi iz same časovnice zadev zadeva več kot očitna," je nejasno poudaril in dodal, da so lahko konotacije razlage tega različne. Več pa naj bi bilo predstavljeno jutri na zaprti seji odbora za notranje zadeve (sledila bo tudi zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri bodo obravnavali oceno teroristične ogroženosti v Sloveniji). Dodal je še, da ima agencija določene odredbe in nadzore tudi s strani vrhovnega sodišča.

Takoj za tem mu je odgovoril Möderndorfer. "Vi niste direktor Sove do štirih popoldan, ampak 365 dni v letu, 24/7. In to, kaj ste vi dobivali od občanov ali česa niste, je druga zadeva. To, kar vi pošiljate predsedniku vlade, mu vedno pošiljate kot direktor Sove," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta