Dizel na Hrvaškem cenejši kot v Sloveniji, 95-oktanski bencin pa dražji

Gregor Grosman
31.07.2024 04:40

Če se odpravljate na dopust ali daljše potovanje po različnih državah, se splača preveriti, kje je ugodneje napolniti rezervoar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene goriv na bencinskih servisih na avtocestnih počivališčih so višje od bencinskih servisov izven avtocestnega omrežja.
Igor Napast

Maloprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest so z zadnjo vladno prilagoditvijo (zvišanjem) trošarin ostale nespremenjene. Vozniki morajo od torka, cene pa bodo veljale do 12. avgusta, za liter bencina odšteti 1,514 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,528 evra.

Ker je v poletnih mesecih veliko Slovencev v tujini, smo preverili cene naftnih derivatov v sosednjih in nekaterih bližnjih državah. Na Hrvaškem, kjer cene goriva tako kot pri nas prilagajajo vsakih 14 dni, so se pogonska goriva v torek pocenila. Cena 95-oktanskega bencina se je znižala za tri cente, na 1,52 evra za liter, dizel pa je cenejši za štiri cente in liter stane 1,41 evra. Če vozite avtomobil z dizelskim motorjem, se vam ob vračanju z dopustovanja pri južnih sosedih splača rezervoar napolniti še pred mejo. 

Avto-moto zveza Slovenije na svoji spletni strani objavlja informacije o cenah goriv v evropskih državah, ki jih sporočajo tuji avtoklubi. To so povprečne cene, zato se dejanske lahko nekoliko razlikujejo glede na lokacijo in ponudnika. Voznikom tako svetujejo, da jih pred odhodom v tujino preverijo z iskalniki, kakršen je za Avstrijo www.spritpreisrechner.at ali za Italijo www.prezzibenzina.it. 

Po podatkih AMZS stane liter 95-oktanskega bencina v Avstriji 1,665 evra, liter dizla pa 1,670 evra. V Italiji 1,848 evra bencin in 1,730 evra liter dizla. V BiH vozniki za liter bencina plačajo preračunano 1,35 evra, enako za liter dizla, na Madžarskem pa 1,57 oziroma 1,58 evra za bencin in dizel. V Nemčiji stane liter 95-oktanskega bencina v povprečju 1,821 evra, liter dizla pa 1,641 evra. V Srbiji 1,65 evra (bencin) in 1,76 evra (dizel). Praviloma so cene goriv na bencinskih servisih na avtocestnih počivališčih višje, zato se splača zaviti nekaj sto metrov ali par kilometrov z avtoceste in ceneje napolniti rezervoar. 

V zadnji uredbi o oblikovanju cen je slovenska vlada zvišala priznani delež biokomponente v 95-oktanskem bencinu s petih odstotkov na deset ter spremenila kotacijo za biokomponento v dizlu. Z vladnega urada za komuniciranje so pojasnili, da bo modelska cena odslej odražala dejanske cene, po katerih trgovci kupujejo biokomponento na evropskih trgih. "S sprejetjem uredbe se omogoči trgovcem z naftnimi derivati povrnitev stroškov za dodajanje biokomponente v naftne derivate ter doseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije," so navedli v ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Marže so ostale nespremenjene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizla oziroma največ 0,0994 evra za liter bencina. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta