(ODZIVI) Ljudmila Novak o depeši: Najmanj demokratični so prav tisti mediji, ki delujejo pod patronatom strank

Kristina Božič
09.04.2020 13:44

Odzvali so se v koalicijskih strankah DeSUS, SMC in NSi. Člani opozicije poudarjajo, da je dogajanje okoli depeše hkrati tudi opozorilo za vso slovensko javnost, kaj se dogaja med vladanjem sedanje vladne koalicije. DNS: Vladna depeša blati ugled države in sramoti novinarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, pred DZ. Predstavniki SD, LMŠ, Levice in SAB so predstavili zahtevo za sklic skupne nujne seje odborov DZ za kulturo in za zunanjo politiko glede odziva zunanjega ministrstva na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v RS.
Robert Balen

V izjavi za medije je stranka DeSUS sporočila, da se oba ministra in stranka, ki je koalicijska partnerka, od vsebine pisma, ki ga je poslal vladni urad za komuniciranje na Svet Evrope v torek, distancirata. 
"V stranki DeSUS zagovarjamo svobodo medijev, zato obsojamo vsakršne poskuse pritiska nanje. Stranka DeSUS ni bila obveščena o pismu naslovljenem na Svet Evrope in se od njega distancira," so zapisali.

Opozicija za sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in kulturo

Opozicijske stranke so napovedale sklic nujne seje parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in kulturo zaradi pisma, ki ga je Svetu Evrope poslala vlada Janeza Janše. Matjaž Nemec iz SD je pojasnil, da je nesprejemljivo, da največja vladna stranka uzurpira diplomatsko-konzularne poti za doseganje svojih ciljev. Tudi poslanec LMŠ Nik Prebil je opozoril na neprimerno osebno konotacijo dopisa, ki predstavlja uradno stališče vlade. Dejal je, da se kažejo prvi znaki paničnosti vlade in ideologije, ki vodi največjo vladno stranko SDS. Odziv in postopanje vlade je označil za skrajno nedopustno in neprimerno, pri tem pa opozoril, da se s tem ruši tudi ugled Slovenije. "Gre za zlorabo oblasti in države v politične namene," pa je dejal Andrej Rajh iz SAB.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta