Ukom o sporni depeši: Ali je kakšno navedeno dejstvo v tekstu, ki ni resnično, da bi ga morali popravljati?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
10.04.2020 16:28

Koalicijske stranke SMC, DeSUS in NSi smo tudi vprašali, ali bi morala vlada razrešiti v. d. direktorja Ukoma Uroša Urbanijo zaradi sporne vladne depeše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladna depeša ponudi tri strani zgodovinske razlage, kako so člani Udbe ohranili nadzor nad slovenskimi mediji.
Sašo Bizjak

Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je v četrtek za Delo povedal, da je šlo pri sporni vladni depeši o slovenskih medijih za odgovor Ukoma. Urbanija je za Delo tudi dejal, da po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji. Po njegovih besedah je šlo v tem primeru za jasno proceduro, ki ji sledijo tudi sicer - vladni urad za komuniciranje prejme novinarska vprašanja in nanje odgovori, ne da bi o tem posebej obveščal visoke vladne funkcionarje.
Ko smo o proceduri priprave in pošiljanja depeše Svetu Evrope spraševali na Večeru, se je pristojnim na Ukomu sicer zatikalo. Iz vladnega urada za komuniciranje so nam namreč najprej pojasnili, da je "odziv pripravil MZZ v imenu vlade RS". A nato so nam 11 minut kasneje poslali novo sporočilo, v katerem so pojasnili, da se jim je "pri pravkar poslanem odgovoru zgodila napaka": "Odziv oziroma dopis je v imenu Vlade RS pripravil Urad vlade za komuniciranje. In ne MZZ kot smo prvotno zapisali. Vljudno prosimo za upoštevanje tega odgovora."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta