Zapletanje glede avtorstva depeše Janševe vlade o udbovskem primežu slovenskih medijev

Vlada Janeza Janše je Svetu Evrope poslala depešo, v kateri izraža zadovoljstvo nad zanimajem in pojasnjuje stanje medijev v Sloveniji. Gre za odziv na vsebino, ki so jo na platformi Sveta Evrope za zaščito novinarjev konec marca objavili na podlagi prijav civilnodružbenih partnerjev Sveta Evrope, ki se zavzemajo za svobodo medijev. Za komentar o vladni depeši smo zaprosili koalicijske partnerice NSi, SMC in DeSUS, na njihove odgovore čakamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktualni zunanji minister Anže Logar je vladni urad za komuniciranje vodil med letoma 2007 in 2008. Ko je Slovenija začenjala predsedovanje EU, je k nam na obisk prišlo več kot 50 dopisnikov osrednjih evropskih medijev, Ukom pa jim je pod vrata potisnil propagandne mape o "situaciji glede medijske svobode v Sloveniji" – z zlorabljenimi in iz konteksta iztrganimi citati slovenskih novinarjev in urednikov.
Robert Balen

Svet Evrope je 7. aprila prejel depešo vlade Janeza Janše prek stalnega predstavništva Slovenije pri Svetu Evrope. Iz pisarne slovenskega predstavništva, ki ga vodi Andrej Slapničar, njegova namestnica pa je Tjaša Pečan, so nam na vprašanji, ali so oni pripravili dopis oziroma ali je bil ta z njimi usklajen, odgovorili zgolj, da se zahvaljujejo za vprašanje in nas prosili, da se obrnemo na vladni urad za komuniciranje. Od tam smo prejeli tudi odgovore na vprašanja, ki smo jih poslali na zunanje ministrstvo (MZZ), ki ga vodi Anže Logar. Po ustaljeni praksi bi bilo namreč zunanje ministrstvo pristojno za pripravo uradnih komunikacij z mednarodnimi in evropskimi institucijami.
Iz vladnega urada za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija, so nam najprej tudi pojasnili, da je "odziv pripravil MZZ v imenu vlade RS". Na vprašanje, ali dopis predstavlja uradno stališče vlade ali zgolj zunanjega ministrstva, pa, da zakona o vladi in o zunanjih zadevah "jasno opredeljujeta, da ministrstvo za zunanje zadeve v okviru pristojnosti vlade izvaja opravljanje zunanjih zadev". A nato so nam 11 minut kasneje poslali novo sporočilo, v katerem so pojasnili, da se jim je "pri pravkar poslanem odgovoru zgodila napaka". "Odziv oziroma dopis je v imenu Vlade RS pripravil Urad vlade za komuniciranje. In ne MZZ kot smo prvotno zapisali. Vljudno prosimo za upoštevanje tega odgovora." Vladni urad za komuniciranje, ki skrbi za sporočanje vladnih stališč javnosti, je depešo poslal Svetu Evrope v torek "s prošnjo, da Svet Evrope odziv objavi na spletni strani", kar je ta storil še isti dan.
Gre za odgovor oblasti na opozorilo, ki opisuje obtožbe predsednika vlade Janeza Janše na družbenih omrežjih, da javna radiotelevizija širi laži, da jih je očitno preveč, da so predobro plačani ... "Gre za zadnji v valu incidentov, ki vključujejo oblastne grožnje in žalitve zoper slovenske novinarje in medije v zadnjih mesecih," lahko preberemo v opozorilu na podlagi prijav partnerskih organizacij Sveta Evrope - Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), organizacije Article 19, Evropske radiodifuzne zveze (EBU) ter Evropske in mednarodne novinarske zveze (EFJ/IFJ).
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1241089868492681218{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1241440991783129094{/twitter}

Kaj piše v vladni depeši?

Depeša vlade Janeza Janše se začne s ciničnim pozdravom tega, da Svet Evrope kaže večji interes za medijsko situacijo v Sloveniji. Nato ponudi tri strani zgodovinske razlage, kako so člani Udbe ohranili nadzor nad slovenskimi mediji, pri čemer posebej omeni časnik Delo in Radiotelevizijo Slovenije. Nadalje je pojasnjeno, da se je nove medije onemogočalo z nezagotavljanjem oglaševalcev – to naj bi se spremenilo v obdobju prve vlade Janeza Janše med letoma 2004 in 2008. Depeša tega ne pojasni, a glede na zapisano izhaja, da oglaševanje avtor dopisa razume skorajda izključno v luči oglaševanja državnih podjetij, ki so v zadnjih letih bili sicer pomemben oglaševalec v medijih Nova24TV in Demokracija, ki sta v delni madžarski lasti in v solasti vladne stranke SDS.

Irena Joveva, bivša novinarka, sedaj evropska poslanka. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta