DNS: Vsakršen napad na novinarje je vreden najostrejših obsodb, v to spadata tudi hujskanje in odkrito sovraštvo

STA, M.R.
30.04.2020 12:45

V Društvu novinarjev Slovenije so pred svetovnim dnevom svobode medijev opozorili, da je slovenska vlada za razliko od vrste evropskih držav, ki so v kriznem času epidemije že sprejele ali še uveljavljajo pakete pomoči medijem, prezrla vse pozive po pomoči in se odločila, da ne bo zagotovila niti s pogodbami zavezujočih izplačil javnega denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strip Cirila Horjaka v sodelovanju z DNS
Twitter/novinarsi

Prav ukrepi pomoči medijem so se drugod izkazali ne le za potrebne, temveč za pomembne tudi v uspešnejšem spopadu z novim koronavirusom, so danes sporočili iz Društva novinarjev Slovenije (DNS). Zapisali so, da jih to "navdaja s pesimističnim, a realnim pričakovanjem, da bodo mediji po tem, ko bodo izjemne razmere že mimo, v spopadu z izjemnimi razmerami, izid tega neizbežnega spopada pa je negotov".
V DNS so poudarili, da so poslušanost, branost in gledanost v času epidemije porasli praktično vsem slovenskim medijem. "Če kdaj, se v izjemnih razmerah še posebej potrjuje in utrjuje pomen svobodnega in neodvisnega novinarstva, ki javnosti zagotavlja verodostojne vsebine, preverja dejstva, selekcionira in prebira točne od razbohotenih lažnih informacij," so dodali.
Novinarji po navedbah DNS ob servisni, informacijski vlogi, ki je v zdajšnji krizi v ospredju, niso zmanjšali ali celo opustili svoje temeljne nadzorstvene funkcije, to je nenehnega in nepopustljivega kritičnega nadzora nad političnimi in kapitalskimi centri moči ne glede na okrepljene pritiske in poskuse omejevanja, razvrednotenja in celo blatenja novinarskega dela.
"Novinarji odkrivamo in tehtamo nepravilnosti, presojamo in umeščamo dogajanja v kontekste ne glede na konstantne in vse intenzivnejše grožnje in žalitve z osebnimi diskreditacijami, ki smo jih deležni s ciljem utišanja," so opozorili. Spomnili so, da je mednarodna organizacija Novinarji brez meja skupaj še z nekaterimi drugimi uglednimi novinarskimi organizacijami izrazila skrb tudi nad razmerami v Sloveniji.
Kot so dodali v DNS, je vsakršen napad na novinarje vreden najostrejših obsodb. "V to spadata tudi vsakodnevno hujskanje in odkrito sovraštvo do našega ceha, ki je poklican, da preiskuje, nadzoruje in bdi nad delom oblasti. V takšnih razmerah še bolj kot kadarkoli prej - tudi ob pomoči pogumnih žvižgačev," so zapisali.

Ustvarili strip, ki naj bi spodbudil kritično presojo

Temeljev medijski svobodi pa po navedbah DNS "še zdaleč ne spodkopavajo le neposredni, vse bolj očitni brezsramni in brezobzirni pritiski na novinarje, temveč zlasti odločitve, neutemeljeno in neupravičeno sprejete pod pretvezo vpliva koronavirusa, ki bodo na daljši rok vplivale na poslabšanje položaja medijev in novinarjev".
Novinarstvo brez strahu in uslug je sicer poudarek letošnjega 3. maja, svetovnega dneva svobode medijev. V sodelovanju z ilustratorjem in Večerovim karikaturistom Cirilom Horjakom so v DNS objavili strip, "ki preprosto in kompleksno hkrati nagovori opisane razmere v medijih in novinarstvu". V društvu upajo, da bo strip spodbudil tudi kritično presojo javnosti.
{twitter}https://twitter.com/novinarSI/status/1255738975970525185{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta