Dobra novica za bolnike s sladkorno boleznijo in inkontinenco

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.02.2020 16:51

Skupščina ZZZS je razširila obseg pravic do nekaterih medicinskih pripomočkov. Napotnico bo lahko podaljšal kar specialist.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko sladkornih bolnikov si raven glukoze meri s senzorji v obliki lističev. 
Profimedia

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je z dopolnitvijo Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja razširila obseg pravic do nekaterih medicinskih pripomočkov za sladkorne bolnike in osebe z inkontinenco. Slednje bodo namesto sedanjih treh plenic na dan od junija imele pravico do štirih plenic iz obveznega zavarovanja. Inkontinenčni bolniki, ki jih spremljajo še druge bolezni in je zato njihovo zdravstveno stanje še nekoliko težje, pa bodo upravičeni do dodatnih dveh plenic na dan. Odločitev o tem, do koliko plenic je upravičen pacient, tako generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, bo v domeni zdravnika.
Osebe z inkontinenco bodo v prihodnje upravičene tudi do mobilnih neprepustnih hlač. Te naj bi omogočale lažjo oskrbo predvsem starejših inkontinenčnih in dementnih bolnikov. A če bodo pacienti želeli uveljaviti pravico do omenjenih hlačk, se bodo morali odreči dvema plenicama.
Novost je tudi ta, da se urinske vrečke in urinski zbiralnik ne bodo več izključevali, temveč bo imel bolnik pravico do obeh. Po besedah Draga Perkiča, vodje oddelka za medicinske pripomočke, je v Sloveniji 80.000 oseb, ki uporabljajo vsaj en inkontinenčni pripomoček, medtem ko je 40.000 oseb s sladkorno boleznijo, ki prav tako uporabljajo najmanj en medicinski pripomoček. Tudi zanje s poletjem prihaja nekaj novosti.

Vbodov bo za sladkorne bolnike bistveno manj

Sladkorni bolniki, ki so na podlagi meritev sposobni izboljšati urejenost glikemije, imajo pravico do inzulinske črpalke ali se zdravijo s štirimi injekcijami inzulina na dan ali več, bodo deležni samostojnega senzorskega sistema za spremljanje glukoze v krvi. Elektronski pripomoček, ki obsega čitalnik in senzorje, naj bi tako bolniku kot zdravniku omogočal, da lažje spremlja stanje glukoze v krvi.

Več pravic tudi za slepe in slabovidne

Pravice iz obveznega zavarovanja se bodo nekoliko razširile tudi za slepe in slabovidne. Ti so bili doslej upravičeni do Braillovega stroja ali Braillove vrstice, po novem pa bodo lahko dobili oba pripomočka.
Omenjeno širitev pravic so v ZZZS ocenili na 9,9 milijona evrov, zaradi finančnih omejitev zdravstvene blagajne, ki jih je določil državni zbor, pa jih bo mogoče uveljavljati od 1. junija. Od 8. maja pa vam, če boste tudi po preteku veljavnosti napotnice potrebovali dodatne preglede specialista, ne bo treba ponovno k osebnemu zdravniku po novo napotnico. Obstoječo bo lahko, in to največ za dve leti, podaljšal kar zdravnik specialist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta