Dogovorjeno na sestanku ocenjuje kot korak naprej v socialnem dialogu z Magno

Srečko Klapš Srečko Klapš
27.09.2019 12:33

Magna petim odpuščenim delavcem ponuja odškodnino v višini ene bruto plače, v podjetniško kolektivno pogodbo pa je pripravljena vnesti člene, ki bi opredeljevali kriterije za odpuščanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Glede na to, da prihajajo v avtomobilski industriji, ki je odvisna od naročil kupcev in proizvajalcev avtomobilov, nihanja, je dobro, da s podjetniško kolektivno pogodbo čim bolj dorečemo pravice in obveznosti zaposlenih, meni predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak. Dogovorjeno na današnjem sestanku pa ocenjuje kot korak naprej v socialnem dialogu z Magno.​
Novak nam je po pogajanjih z vodstvom Magne Steyr pred novo lakirnico povedal, da so se dogovorili, da bo Magna v primeru nadaljnjih morebitnih odpuščanj, ki sicer niso predvidena, o tem obveščala sindikat in se posvetovala tudi pri individualnih odpovedih iz poslovnih razlogov, čeprav jim tega ne bi bilo treba, kar je pozitivno, je dejal Novak. "Dogovorili smo se, da Magno do 18. oktobra obvestimo, ali bo peterica odpuščenih zaposlenih vložila napovedane tožbe na delovnem sodišču." 30-dnevni rok za vložitev tožb namreč izteče 20. oktobra. Nov moment je namreč, da jim v Magni ponujajo poravnavo v obliki odškodnine v znesku ene mesečne bruto plače, ki bi jo delavci, kot je dejal Novak, v celoti prejeli kot neto znesek, ker ne gre za plačo, ampak odškodnino. Spomnimo, da odpravnina ob odpovedi ni bila predvidena, saj odpuščeni niso bili zaposleni pri delodajalcu vsaj leto dni. "Ponudbo bomo z odpuščenimi zaposlenimi proučili in se na to odločili, kako naprej," je dejal Novak, ki pa po predstavljenih kršitvah ni več povsem prepričan v uspeh na delovnem sodišču, medtem ko je bila šesta odpuščena uslužbenka "žrtev" ukinitve delovnega mesta. 
Na pogajanjih, na katerih je bila prisotna tudi odvetnica Saša Oražem iz ljubljanske pisarne Rojs Peljhan Prelesnik & Partnerji, so se dogovorili še, da v sklopu pogajanj o kolektivni podjetniški pogodbi, ki se nadaljujejo sredi oktobra, vnesejo člene, ki bodo opredeljevali splošne kriterije za odpuščanje, z možnimi predvsem socialnimi izjemami, pravi Novak. Dodaja še, da je v KSS vključenih okoli 120 zaposlenih iz lakirnice Magne od dvestotih. 
V Magni Steyr za zdaj današnjega sestanka s sindikatom KSS ne komentirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta