Dol z izkoristkom!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ni vseeno, kako pridobivamo elektriko. Nikakor.

EPA

Človeštvo je vse bolj odvisno od energije. Pred tisočletji so ljudje vse naredili z močjo svojih rok, z delom. Sčasoma so vpregli nekatere naravne vire energije, kot sta voda in veter. In potem je prišel parni stroj in z njim premog, danes pa lahko rečemo, da smo v dobi elektrike.

Elektrika postaja alfa in omega energije. Kako lepo bi bilo, če bi jo lahko kopali v rudnikih ali če bi rasla v gozdu, na poljih. To je v prenesenem smislu sicer res, a prav ta preneseni pomen povzroča nastajanje toplogrednih plinov in onesnaževanje našega planeta. To se namreč dogaja pri pridobivanju elektrike. Nekoč so ljudje neposredno uporabljali naravne energijske vire. Mlini na veter so mleli žito, morda še kaj drugega, ko pa potrebe po mletju ni bilo, so stali – počivali. In s stališča izkoriščanja te vrste energije je moč vetra šla v nič. Niso je izkoriščali na zalogo, da bi tudi v mirnih dneh lahko mleli. Podobno je z mlini, ki jih žene voda. Voda teče, če meljemo ali ne. Kakšna škoda, kajne? Koliko energije gre v nič! Vodi je čisto vseeno, če poganja kolo ves dan ali samo nekaj ur. Enako je z vetrom. In soncem, konec koncev.

Danes skušamo čim več te zastonjske energije izkoristiti. Smo v dobi, v kateri je izkoristek magična beseda. Namesto da nam voda poganja mlin, nam poganja generator in elektrika, ki jo ta proizvede, poganja električni mlin. Žal imamo težavo proizvajati elektriko na zalogo, a tudi to se nekako da rešiti, vsaj do določene stopnje. A pogosto pri pretvorbi ene vrste energije v drugo nastajajo izgube, izkoristek ni stoodstoten. Pri mlinu je to trenje v ležajih osi, na primer, pri generatorju elektrike je tudi nekaj trenja pri vrtenju, pa segrevanje prevodnikov, po katerih teče pridobljeni električni tok … Skratka, izkoristek je tisti, ki povzroča onesnaževanje okolja s toplogrednimi plini in nekaterimi drugimi onesnaževalci. Izkoristek nam prazni denarnice za ogrevanje stanovanj, ki niso dobro toplotno izolirana, ki imajo slaba okna. Zaradi slabega izkoristka porabimo več goriva na poti, kot bi ga v idealnih razmerah. Dol z izkoristkom! Če tega pojma ne bi poznali, si zaradi njega ne bi delali skrbi. Taka je logika na svetu, mar ne? Ampak v naravi je marsikaj nepopolno in slab izkoristek lahko izkoristijo drugi za svoje preživetje. Kar je za nekoga odpadek, neizkoriščen material, je za drugega morda hrana, možnost preživetja. Samo prilagoditi se je treba. Mislim, da v naravi pojem izkoristek ni tako negativen oziroma pozitiven kot v človeški tehniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.