Dominika Švarc Pipan in Igor Šoltes nista med ovadenimi

Damijana Žišt
06.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti so včeraj zasegli večje količine materiala in elektronskih naprav.
Luka Cjuha/dnevnik

Novo pravosodno ministrico Andrejo Katič, ki je prav včeraj prevzela vodenje pravosodnega ministrstva, so v službi pričakali kriminalisti. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so namreč včeraj skupaj s kriminalisti več policijskih uprav opravili 16 hišnih preiskav, tudi v prostorih pravosodnega ministrstva, v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti 51 Ljubljani. Iščejo dokaze za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Policija je osumila trinajst oseb, med njimi pa ni zdaj že nekdanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, podpisnice sporne pogodbe, in nekdanjega državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Igorja Šoltesa.  Kriminalisti so sicer včeraj obiskali oba, da bi ju vprašali, ali sta morda domov odnesla kakšen dokument, povezan s spornimi posli.

Glavna osumljenca in pomagači

Po naših podatkih sta glavna osumljenca v tej zadevi Simon Starček in Uroš Gojkovič, ki sta osumljena kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, preostali osumljeni pa naj bi jima bili pri tem pomagali, in sicer koprski podjetnik Sebastjan Vežnaver, Sandra Škofic, Anton Golob, Janja Garvas, Jure Maleš, Mateja Žižek, Ana Teodorovič, Tinka Teržan, Anton Rigler, Tina Malinger in Jana Habjan, večinoma gre za uslužbence pravosodnega ministrstva, ki so sodelovali pri pripravi pogodb ali drugih listin pri spornem poslu nakupa sodne stavbe. Simon Starček je bil v času spornega nakupa vodja službe za nepremičnine in investicije na pravosodnem ministrstvu, Uroš Gojkovič je bil generalni sekretar na ministrstvu. Gojkoviča je vlada zaradi tega posla že razrešila, Starčka pa prerazporedila na drugo delovno mesto. Janja Garvas je vodja službe za finance in proračun na pravosodnem ministrstvu, Mateja Žižek je vodja oddelka za pravne in splošne zadeve, Tinka Teržan je bila Gojkovičeva namestnica. Med osumljenimi je tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo leta 2019 iz stečajne mase kupil za 1,7 milijona evrov, nato pa jo prodal za šest milijonov evrov dražje, ter sodni cenilec Anton Rigler.

Pretentali pravosodno ministrico

Kriminalisti Gojkoviču in Starčku očitajo, da sta bila vsaj od aprila 2023 seznanjena s karakteristikami poslovne stavbe na Litijski 51 in sta zato vedela, da ne ustreza vnaprej opredeljenim razpisnim pogojem; vedela sta, da je bila površina stavbe manjša, kot se je predstavljalo, da stavba ni imela ustreznega veljavnega izkaza o toplotnih značilnostih stavbe, torej energetske izkaznice in da je bila ta v nasprotju s predpisi izdelana v družbi Biro Malinger (zato je med osumljenimi Tina Malinger), da stavba ni bila zemljiškoknjižno urejena ter da stavba ni bila vseljiva, saj je v zelo slabem stanju in je potrebna celovite prenove.

O tem, da se ravno zaradi slabega stanja stavbe ne more izdelati varnostna ocena stavbe, je Starčka 9. septembra lani obvestila pristojna oseba. Oba osumljena sta tudi vedela, da ministrstvo ni naročilo svojega cenilca, ampak so zaupali cenilcu Antonu Riglu, ki ga je najel Vežnaver. Gojkovič in Starček sta tudi vedela, trdijo kriminalisti, da je cena 7,7 milijona evrov, za katero so se dogovorili s prodajalcem Vežnaverjem, občutno previsoka, saj je stavbo Vežnaver na spletnih portalih prodajal za 4,350.000 evrov. In kljub vsem pomanjkljivostim sta Gojkovič in Starček poskrbela, da je pogodbo za nakup stavbe podpisala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki o teh nepravilnostih ni bila obveščena, še ugotavljajo kriminalisti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta