Domovi za starejše: Dražili bi že z januarjem

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.01.2020 18:41

Kar polovica domov za starejše želi soglasje ministrstva za višje oskrbnine. Zaradi dviga minimalnih plač so se zvišali stroški, pravijo. Ministrica odredila izredni nadzor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upokojencu s povprečno pokojnino (666 evrov), ki plača osnovno oskrbo v javnem domu, ostane 66 evrov. Če je v zasebnem domu, mu zmanjka 69 evrov.
Sašo Bizjak

Ni še znano, ali se bo z januarjem zvišala oskrbnina v 50 domovih za starejše. Toliko jih je na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovilo vlogo za soglasje k višjim oskrbninam. Te naj bi zvišali za 0,5 do 1,6 odstotka, v povprečju torej za slab odstotek. Ministrica Ksenija Klampfer je namreč prejšnji teden odredila izredni nadzor nad vsemi prispelimi vlogami. Ministrstvo bo preverjalo utemeljenost vlog za soglasje k podražitvi oskrbnine v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter obljublja, da bodo rezultati nadzora znani v kratkem.

Višje plače bodo plačali stanovalci

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je že decembra lani napovedala dvig oskrbnin v januarju za dva do tri odstotke. Podražitev bo posledica januarske spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače zaposlenih v domovih, so pojasnjevali. "Tudi tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se bodo stroški višjih plač oskrbnega osebja, ki si te nedvomno zasluži, preprosto prevalili na pleča naših stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a kot lahko vidimo, se javna razgrnitev novega osnutka zakona kljub zatrjevanju, da gre za prednostno nalogo celotne vlade, vztrajno prelaga v prihodnost," opozarja Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Bodo marca spet višje cene?

Cene v domovih za starejše se načeloma usklajujejo enkrat letno, in sicer s 1. marcem. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo letošnja redna marčevska uskladitev za okoli dva odstotka podražila oskrbni dan v domovih. Seveda pa so, če se stroški dela povečajo za več kot 1,5 odstotka, možna tudi dodatna zvišanja med letom. Tako je tudi lani z januarjem več kot polovica domov za 1,3 do 3,9 odstotka zvišala ceno oskrbnega dne, kot razlog so navajali višje plače, ki so jih izborili sindikati javnega sektorja za zaposlene v domovih.
A kljub temu se v marsikaterem domu za starejše še niso odločili za dvig cen. Med njimi je denimo tudi Dom Danice Vogrinec v Mariboru. "Stroški za plače so se zvišali za pet do šest odstotkov, zato bi morali za okoli tri odstotke zvišati oskrbni dan, a se za zdaj za to nismo odločili. Jih bomo pa najverjetneje prihodnji mesec," pojasnjuje direktor Marko Slavič.
Povprečna cena oskrbnega dne v javnem domu se giblje od 20 evrov za osnovno oskrbo do 32,50 evra, kolikor stane najzahtevnejša oskrba oseb z demenco, ki potrebujejo osebno pomoč in stalen nadzor. V zasebnih domovih je povprečni znesek za osnovno oskrbo 24,50 evra, za najzahtevnejšo pa 37 evrov, kažejo podatki skupnosti.
Ob dve- do triodstotni izredni uskladitvi oskrbnine bi bila cena oskrbnega dne za osnovno oskrbo v javnem domu za 40 do 60 centov višja, ob podražitvi za odstotek in pol, kar je po priporočilu ministrstva zgornja meja uskladitve, pa za 30 centov oziroma devet evrov na mesec. Pri zasebnikih bi bilo zvišanje občutnejše.
Povprečna neto pokojnina po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda je 666 evrov. To pomeni, da upokojencu s povprečno pokojnino, ki po zdajšnjih cenah plača 30 dni osnovne oskrbe v javnem domu, ostane od pokojnine 66 evrov. Če pa je v zasebnem domu, mu zmanjka 69 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta