Domovi za starejše se gradijo v Slivnici, Mariboru, Žireh, Komendi ... V novih domovih bodo večinoma enoposteljne sobe

Tanja Fajnik Milakovič
02.03.2021 06:00
Po Sloveniji se zdaj gradi kar nekaj novih domov za starejše, največ jih gradi SeneCura.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom starostnikov v Slivnici pričakuje prve stanovalce ob koncu tega leta, prednost pa bodo imeli prebivalci občine Hoče - Slivnica.
Igor Napast

Pred dvema tednoma pa je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo še enajst koncesij za nove domove v Vrtojbi, Novem Gradu v občini Sevnica, Veliki Polani, Rušah, Šentjerneju, Mislinji, Šenčurju, Kranjski Gori, Kopru, Štorah in na Hajdini. Skupaj naj bi bilo v teh domovih 1280 postelj. Kot je pojasnil resorni minister Janez Cigler Kralj, bo domove gradila tudi država, saj so v proračunu za to in prihodnje leto zagotovili 30 milijonov evrov, prizadevali pa si bodo tudi za pridobitev evropskih sredstev.

V Slivnici bo 150 novih postelj

Gradnja doma za starejše občane SeneCura v občini Hoče-Slivnica je v polnem teku. Gradbena dela so že skoraj zaključena, trenutno montirajo okna in opravljajo druga obrtniška dela. Vrednost gradbenih del bo okrog osem milijonov evrov. Z opremo, zemljiščem in ostalimi stroški bo končna investicija v dom starejših občanov znašala nekaj več kot 11 milijonov evrov. Dom, ki ga sestavljata pritličje in še dve nadstropji, bo lahko sprejel 150 stanovalcev in bo imel tudi oddelke za dementne.

V pritličju, od koder bo možen izhod na vrt, bo oddelek demence s 24 enoposteljnimi sobami. V prvem nadstropju bo poleg tega oddelka tudi klasičen oddelek, skupaj bo v prvem nadstropju 59 enoposteljnih sob in dve dvoposteljni. Drugo nadstropje bo v celoti namenjeno klasičnemu oddelku, ki bo imel 59 enoposteljnih sob in dve dvoposteljni. Celoten dom bo predvidoma imel 142 enoposteljnih sob in štiri dvoposteljne. V primeru epidemije bo v domu mogoče ločevanje po nadstropjih in bo prostor za rdeče cone.

"Pred samim domom načrtujemo 50 klasičnih parkirnih mest in dve parkirni mesti za invalide. Parkirišče bo namenjeno zaposlenim in obiskovalcem doma. V domu bo frizer, predvidena je samopostrežna kavarna," pojasnjuje Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo. Ob tem dodaja, da bodo z zaposlovanjem kadra v domu Hoče-Slivnica pričeli predvidoma oktobra ali novembra letos. Potrebovali bodo kar 70 ljudi, od negovalcev, medicinskih sester, kuharjev. Informacije o tem, kdaj bo dom začel uradno vpisovati oziroma sprejemati stanovalce, bodo objavili na spletni strani. Tam bosta objavljena datum pričetka sprejemanja prijav in način prijave. "Prednost pri sprejetju v dom, tako kot v našem domu v Žireh, bodo imeli prebivalci občine Hoče - Slivnica," pravi Gavranovičeva.

V SeneCuri bodo povečali tudi kapacitete za dementne ljudi v svojem mariborskem domu starostnikov.
Andrej Petelinšek

V Mariboru 60 novih mest za dementne

V Mariboru, kjer je SeneCura že lastnica nekdanjega Sončnega doma, projektirajo prizidek, kjer bo v petih etažah 60 novih postelj za dementne ljudi. Kar dve tretjini sob bo enoposteljnih. V nekdanjem Sončnem domu poteka uvedba novega, posebej za domove starejših občanov SeneCura razvitega programa za dokumentiranje zdravstvene nege in oskrbe. S tem programom bodo izboljšali dokumentiranje in zmanjšali breme zdravstvenega in negovalnega osebja, da bo to lahko več časa posvetilo oskrbovancem. To bo postala praksa v vseh SeneCurinih domovih, obstoječih in novih, pojasnjuje Gavranovičeva.

Pripravljalna dela so stekla tudi za novi dom SeneCure v Komendi. V Žireh, kjer so gradbena dela v polnem teku, bo na voljo 60 postelj, od tega 42 postelj v enoposteljnih sobah, 18 postelj pa v devetih dvoposteljnih sobah. Gavranovičeva še razkriva, da so glede na izkušnje ob epidemiji koronavirusa zasnovali dom tako, da bo ob morebitnem izbruhu nalezljivih bolezni mogoče ločevanje po nadstropjih in s tem vzpostavljanje rdečih con.

V Žireh bodo sprejemali že letos

"Prve stanovalce bo dom v Žireh predvidoma začel sprejemati konec decembra letos ali januarja prihodnje leto," napoveduje in dodaja: "Tudi tukaj bo na voljo dodatna ponudba, kot so frizer, kavarna, vrt in nekatere zdravstvene storitve v sodelovanju z občino oziroma sosednjim zdravstvenim domom, s katerim se o tem še dogovarjamo." V domu bodo zaposlili predvidoma 30 novih sodelavcev, prve zaposlitve načrtujejo že to jesen. Pri tem bodo tako kot v Slivnici tudi pri sprejemanju stanovalcev prednost dali domačinom. Vsak, ki bi se želel zaposliti v novem domu, lahko odda svojo prijavo že danes na elektronski naslov: pisarna@senecura.si. Storitve doma v Žireh bodo sprva usmerjene v institucionalno varstvo starejših, v dogovoru z občino pa bi lahko v prihodnje morda prevzeli tudi pomoč na domu.

Pri gradnji doma v Pivki je nastal časovni zamik zaradi odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Doma Pivka, ki je bil sprejet šele julija lani. Sprememba je botrovala zamiku za pridobitev gradbenega dovoljenja, zato je SeneCura ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaprosila za podaljšanje pogodbe. Pričetek institucionalnega varstva v Pivki tako načrtujejo šele prihodnje leto. Za zdaj je ustavljena gradnja doma v Loški dolini, ki so ji nasprotovali domačini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta