Dr. Andraž Teršek spet prijavljen za ustavnega sodnika

24.11.2020 12:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavni sodniki so izvoljeni za devet let brez možnosti ponovitve. 
Janko Rath

Po abecedi Marjan Lekše, mag. Marko Starman, dr. Rok Svetlič, dr. Andraž Teršek, dr. Urban Vrtačnik so prijavljeni na ponovni poziv predsednika republike za eno mesto ustavnega sodnika. Razen odvetnika v Ljubljani dr. Urbana Vrtačnika so vsi stara imena na pozivih za ustavno sodišče, ki že več kot pol leta poskuša dobiti novega sodnika ali sodnico, ker je dr. Dunji Jadek Pensa potekel mandat. Ko se predsednik Borut Pahor posvetuje s poslanskimi skupinami, njegovim kandidatom kaže na dovoljšnjo podporo (najmanj 46 poslancev), potem pa se na volitvah v državnem zboru ne izteče v izvolitev. To je povzetek vseh letošnjih neizbir za eno prosto sodniško mesto. Tretjič že tokrat poskuša dr. Andraž Teršek. Ko je kandidiral prvič, je, ko je že bil predlagan, izstopil, v drugem poskusu pa ni dobil dovolj glasov v parlamentu.  

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata predlaga izmed prijavljenih, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Ali bo to tokrat le storil in s tem verjetno presekal izpadanje kandidatov s pozivov, ki se mu vsaj do zadnjih dveh vlad praktično ni dogajalo? Ne bi bilo prvič, res pa tega ni storil pogosto. Neuradno se tokrat špekulira prav v to smer, uradno iz predsedniške palače odgovora na to (še) ni. Na povabilo predsednika Pahorja je za ustavnega sodnika prišel na primer zdajšnji "prvi med enakimi" na ustavnem sodišču, ustavni sodnik in predsednik US dr. Rajko Knez

Predsednik Pahor se bo o bodočem ustavnem sodniku z vodji poslanskih skupin posvetoval predvidoma v drugem tednu decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta