Dr. Janek Musek: "V prvem valu ukrepi niso imeli politične konotacije"

Andreja Kutin Andreja Kutin
08.10.2020 06:30

Okužbe se širijo lokalno, vnosi iz drugih držav prispevajo le še manjšino. Krivec za neupoštevanje ukrepov tudi politizacija tem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drugi val prihaja v času zaostrene politične konfrontacije in nekateri iracionalno enačijo neupoštevanje ukrepov s politično pravovernostjo. 
Andrej Petelinšek

Predvsem zasebna druženja in neupoštevanje ukrepov v prostem času so krivci za širjenje okužb z virusom, žarišča so odkrita v vedno manjši meri. Po podatkih NIJZ importirani, torej vneseni primeri predstavljajo manjši delež primerov okužb v 40. tednu epidemije (od 28. septembra do 4. oktobra), okužbe pri vnesenih primerih se tudi ne širijo dalje. Največ je torej lokalnih virov okužb - v omenjenem tednu 727, med bolj zaskrbljujoče pa sodijo podatek o velikem delu okužb, za katere ni znan vir okužbe, ter žarišča v socialnih zavodih in zdravstvenih ustanovah, kjer postajajo razmere nepregledne zaradi stalnih vnosov virusa, pravi dr. Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Zato tudi nove splošne omejitve in pozivi k doslednemu upoštevanju ukrepov, poudarjajo epidemiologi.

Ljudje vzdržujejo stike kot prej

Kljub ukrepom število okuženih s koronavirusom raste. Največja žarišča niso šole ali delovni kolektivi, temveč zasebna druženja, kar pomeni, da v zasebnem času ljudje omejitev in ukrepov ne upoštevajo. Od kod ta ignoranca, nedoslednost?

Dr. Janek Musek, psiholog 
Robert Balen

Manj dosledno upoštevanje protikriznih ukrepov je verjetno le eden od razlogov za resnost drugega vala koronaepidemije. Strokovnjaki so že pred začetkom napovedovali, da bo drugi val dva- do trikrat hujši od prvega. Upoštevajoč epidemiološke dejavnike (med njimi tudi zimski čas), te napovedi niso presenetljive, pravi psiholog dr. Janek Musek in dodaja: "To pa ne spremeni dejstva, da je dosledno upoštevanje strokovno utemeljenih ukrepov ključni dejavnik uspešnega soočanja s covid krizo, vse dokler ne bo cepiva in zares učinkovitih zdravil. Že vsakdanje izkušnje in medijska poročila kažejo, da je upoštevanje ukrepov daleč od potrebnega. Pomemben dejavnik resnosti drugega vala koronavirusne krize je že dejstvo, da se v drugem valu pojavljajo nove okužbe, zaradi katerih je treba sproti prilagajati naše obnašanje novim varnostnim grožnjam. Pogosto ljudje nimajo občutka, da ne upoštevajo dovolj omejitvenih in drugih ukrepov. Na primer glede druženja: vzdržujejo stike in druženja, za katere se je v prvem valu izkazalo, da so varni. Pa niso varni, ker so v istih stikih in na druženjih osebe, ki prej res niso bile okužene, zdaj pa so."

Vsi odgovorni bi morali soglasno podpreti stroko

Kljub temu da je obolelih sedaj že veliko in vsak pozna koga, ki je zbolel za koronavirusno boleznijo, se zdi, da je tudi zanikanja, dvoma o ukrepih in nasploh obstoju epidemije vse več. Eden od razlogov za resnost drugega vala je tudi medijska in siceršnja propaganda koronaskeptikov, nasprotnikov mask in dežurnih razlagalcev zarot, pravi Musek. Gre namreč za manjšino, ki pa vključuje tudi nekaj oblikovalcev stališč in zato ni brez vpliva na obnašanje sugestibilnih oseb, meni psiholog in dodaja: "V prvem valu so bili protikrizni ukrepi splošno sprejeti in niso imeli politične konotacije, saj so jih podpirali tako zagovorniki vlade kot opozicije. To je neumno, a tako je."

Bi z boljšo komunikacijo lahko bolje pripravili ljudi do razumevanja? Nedoslednosti pri ukrepih in komunikaciji majejo zaupanje ... "Seveda bi z boljšim in bolj doslednim komuniciranjem lahko bistveno prispevali k bolj učinkovitemu spoprijemanju z izzivi covid krize. V prvi vrsti bi morali vsi družbeno odgovorni faktorji enoznačno podpreti strokovno utemeljeno ukrepanje. A so dejansko daleč od tega. Ne samo da imamo opraviti z dvotirno komunikacijo, ko formalno podpiramo ukrepanje, hkrati pa vsak ukrep seciramo in kritiziramo, vse preveč je tudi neposrednega nasprotovanja ukrepom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta