Društvo novinarjev Slovenije: Cerjak ni primeren za nadzornika STA

DR
28.09.2020 14:37

Izjavo Društva novinarjev Slovenije glede vladnega predloga za nadzornika Slovenske tiskovne agencije, o katerem bo državni zbor odločal jutri, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V Društvu novinarjev Slovenije poslanke in poslance Državnega zbora RS (DZ) pozivamo, naj ne izglasujejo imenovanja odvetnika Radovana Cerjaka za novega nadzornika Slovenske tiskovne agencije (STA). Društvo se zavzema za visoke standarde spoštovanja kulture javnega dialoga in človekovega dostojanstva, ki jih Cerjak s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami ne izpolnjuje. Po našem mnenju je neprimeren tudi zaradi svojih stališč do slovenskih medijev, ki jim očita orkestrirano delovanje v interesu "bivšega režima".

Njegovo imenovanje je sicer treba presojati v kontekstu zakonodajnih sprememb na medijskem področju, ki jih je predlagala vladajoča stranka, in poskusa vzpostavitve političnega nadzora nad STA. Vlada namreč predlaga, da bi se imenovanje nadzornikov STA preneslo z absolutne večine DZ kar na samo vlado. Izbira Cerjaka pa jasno kaže na odnos aktualne vlade do STA in njeno željo, da si agencijo podredi skozi nadzornike, ki ne bodo naklonjeni nepristranskosti in kakovosti dela javne agencije, pač pa skrbi za interese največje vladne stranke.

Od vlade se pričakuje, da bo z večjo skrbnostjo in upoštevanjem osnovnega poslanstva nacionalne tiskovne agencije predlagala kandidate, ki so ne le nesporni strokovnjaki na svojem področju, ampak s svojim ravnanjem in javnimi izjavami ne zbujajo vtisa pristranskosti. V interesu Slovenije in njenega medijskega prostora je, da STA ostane kakovosten in nepristranski servis različnim medijem ne glede na vsakokratno aktualno izvršno oblast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta