Emir dobrodošel gost Pahorja in Janše

(zur)
16.05.2022 21:15

Tamim Bin Hamad Bin Kalifa Al Tani iz Katarja slovenske voditelje zanima predvsem zavoljo energetike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor z emirjem Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem med garniranim sprehodom po Ljubljani, ko Slovenija mrzlično išče druge energente, ki jih do zdaj dobiva iz Rusije.
Borut Živulović

Katarski emir Tamim Bin Hamad Bin Kalifa Al Tani in predsednik republike Borut Pahor sta včeraj v Ljubljani pozdravila dobre odnose med državama in izrazila upanje, da bodo katarski vlagatelji v Sloveniji našli interes za gospodarske investicije. Slovenijo seveda najbolj zanima energetika, saj se kani zavoljo Putinove vojne v Ukrajini kot članica Evropske unije čimprej odreči ruskemu plinu in nafti. Katarski emir se v Sloveniji sicer mudi na dvodnevnem obisku na povabilo Pahorja, ki je bil Katar obiskal marca letos.

Emirja v Sloveniji spremlja številna delegacija samih moških. V njej so med drugim ministri za zunanje zadeve, za finance ter trgovino. Obisk emirja nadaljuje kontinuiteto srečanj in pogovorov visokih predstavnikov Slovenije in Katarja v zadnjih mesecih, ob tem poroča Slovenska tiskovna agencija STA. V okviru obiska pam je že bil podpisan memorandum o soglasju med javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Qatar Holding LLC.

Al Tani je v izjavi za javnost v prisotnosti Pahorja dejal, da verjame, da se bo sodelovanje med državama še okrepilo: "Pred enim mesecem smo imeli na obisku tehnično delegacijo, ki je preučila priložnosti v Sloveniji, predvsem investicijske. Prvo poročilo je bilo zelo optimistično in smo zelo veseli, da smo podpisali memorandum. To je šele začetek. Prepričan sem, da bomo storili veliko stvari skupaj."

Pahor je poudaril pozitivne učinke, ki jih imajo dobri bilateralni odnosi za gospodarstvo in posel. Dodal je, kako je pomembno, da ima Slovenija v Katarju prijatelja tudi zaradi svojih energetskih potreb: "Pošteno je, da prepoznamo ..., da imamo v Katarju prijatelja zaradi nafte in plina, ki ju potrebujemo."

Al Tani bo po Sloveniji obiskal še Španijo, Veliko Britanijo in Nemčijo. Da je katarski emir evropsko turnejo začel prav v Sloveniji, je Pahor označil za kompliment.

Z Al Tanijem se je srečal tudi predsednik vlade Janez Janša. Vlada je prek Twitterja profila sporočila, da je na srečanju tekla beseda o bilateralnih odnosih in ruski invaziji na Ukrajino ter o njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost. "Emirjev uradni obisk je priložnost za sodelovanje predvsem na področju energetike. Med Katarjem in Slovenijo namreč obstaja neizkoriščen gospodarski potencial. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno na blagovno menjavo, veliki razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja," so dodali pri vladi.

Gost iz Katarja je včeraj v spremstvu predsednika obiskal tudi novo džamijo v Ljubljani. Tam sta ju sprejela mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić in njegov predhodnik Nedžad Grabus. Predsednik in emir sta ob tem pred centrom odkrila klop prijateljstva med državama. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta