Erjavec ni prišel na sestanek koalicije, vlada zato ni govorila o PKP7

Žana Vertačnik
16.12.2020 20:12
Najmanjša koalicijska stranka bo jutri odločala o odhodu iz vlade Janeza Janše in morebitni pridružitvi opozicijskemu projektu KUL.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo organi stranke Desus prikimali Karlu Erjavcu, da stranka izstopi iz aktualne vlade? Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Pričakovanja terena, vodstva stranke Desus in Koalicije ustavnega loka (KUL) so pred današnjim zasedanjem organov upokojenske stranke velika, želje pa gredo v smeri odhoda iz vlade Janeza Janše. Jasen znak daje odločitev prvaka upokojenske stranke Karla Erjavca, ki je prejel vabilo na sestanek koalicijskih partnerjev, a se je opravičil in se sestanka ni udeležil. "Pred vsako sejo vlade je sestanek predsednikov SDS, SMC, NSi in Desusa za uskladitev odprtih zadev. Karl Erjavec je danes udeležbo odpovedal (niti ni poslal podpredsednika) in tako žal onemogočil obravnavo PKP7, kjer je več odprtih zadev," je tvitnil Janša in dodal ključnik neodgovorno. Iz stranke je sicer slišati, da smisla udeležba na sestanku ne bi imela, ko pa je jasno, da si Erjavec sodelovanja z Janšo ne želi.

Preveč javnih razprtij

Na izvršnem odboru in svetu stranke bodo člani pretresali aktualno politično situacijo in vlogo Desusa v koaliciji ter, kot nam je pred dnevi dejal predsednik sveta stranke Anton Urh, Erjavcu prižgali zeleno ali rdečo luč za nadaljevanje pogovorov o izstopu. "Če bomo dosegli enoten pristop organov stranke, vodstva in poslancev, bom odločitev spoštoval," je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek, ki včeraj še ni bil odločen, katero opcijo bo zagovarjal in podprl. Prepričan pa je, da bosta prevladala dialog in razum, pričakuje tudi enotnost organov stranke, vodstva in večjega dela poslanske skupine po sprejeti odločitvi. Podpredsednica stranke Brigita Čokl je medtem včeraj za Večer le na kratko komentirala: "Razmerja v stranki in politiko morajo najprej dogovoriti organi stranke, šele potem pa se mnenja posredujejo medijem in javnosti." Da pričakuje odločitev za izstop iz koalicije, je bil za Vestnik jasen podpredsednik stranke Anton Balažek.

Robert Polnar 
Robert Balen

Z vrha stranke sicer neuradno prihajajo kritike, da Desus predolgo "pere perilo v javnosti". S tem pa, ocenjujejo naši sogovorniki, tistemu delu politike, ki mu nasprotujejo, dajejo možnosti za povračilne ukrepe, ki da jih doživljajo konstantno. Nezadovoljstvo je še nad poslanci, ki da so imeli preveč "nedogovorjenih izletov mimo protokolov in običajev". Spomnimo, ostro je proti Erjavcu nastopil poslanec Robert Polnar, proti kateremu je njegova občinska organizacija Šentjur pri Celju že sprožila postopek za izključitev iz stranke, danes bodo o tem tehtali še organi stranke.

Za tehten premislek o programu

Medtem ko je Jurij Lep naklonjen odhodu stranke iz koalicije in je pričakovati, da bo sledil odločitvam organov stranke, večja neznanka ostajajo Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Ker si odhoda iz koalicije ne želijo, ni povsem jasno, ali bodo sledili odločitvam organov stranke. Simonovič nam je včeraj povedal zgolj to, da računajo, da bodo organi stranke tehtno presodili in primerjali izvajanje sedanje koalicijske pogodbe s programom KUL, na podlagi tega pa bodo razmišljali, kako in kaj naprej.

Se je pa včeraj oglasila članica sveta stranke v imenu mestne organizacije Ljubljana Marija Horvat, po njenih navedbah zahtevajo, da se ob dogovarjanju o vstopu v novo vlado uveljavijo temeljni programski cilji stranke. "Pred sklepanjem o vstopu v novo koalicijo KUL pa bi morali organi stranke potrditi program, ki je realen in glede na hude razmere uresničljiv, saj lahko vsaka nepremišljena odločitev pelje v hudo krizo in ogrožanje človeških življenj," je sporočila med drugim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta