Erjavec upa na razjasnitev očitkov Pivčevi do kongresa DeSUS

STA, A.L.
17.12.2019 16:49

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes izrazil upanje, da bodo očitki o domnevnih nepravilnostih v ravnanju kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razjasnjeni do kongresa DeSUS 18. januarja. Premier Marjan Šarec se z njo še ni pogovoril, je pa v ponedeljek dejal, da na področju kmetijstva dela odlično in da ne bo šel proti interesom kmetov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Razlog za majanje ministrskega stolčka Pivčevi, ki bo januarskem kongresu DeSUS izzvala Erjavca v tekmi za predsednika stranke, je končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT).
Premier Marjan Šarec je v ponedeljek ob robu seje DZ ponovil, da se bosta z ministrico pogovorila, ko pride z bolniškega staleža. Kolikor je uspel poizvedeti od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, pa je Pivčeva delo, za katero je bila plačana, tudi opravila. Obenem je poudaril, da je prejel mnogo pisem podpore ministrici s strani kmetijskih organizacij. "Nikoli ne bom delal proti tistemu, kar zagovarja slovenski kmet," je izpostavil. 
Ravnanje predsednika vlade je po oceni Erjavca "malce nenavadno", ga pa razume. "Očitno je Karl Erjavec motnja v slovenskem političnem prostoru in vse politične stranke si želijo nekoga drugega na čelu stranke DeSUS," je pripomnil v današnji izjavi za medije ob robu videokonference s slovenskimi vojaki na mednarodnih misijah. 

Erjavec ocenjuje, da sam še naprej uživa "kar močno podporo"

Vendarle pa prvak DeSUS meni, da bo za usodo ministrice ključno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in da si tudi predsednik vlade kupuje čas in čaka, kako se bo odzvala komisija. Pivčeva namreč dohodka iz projekta SRIPT po poročanju Kanala A ni pravočasno prijavila KPK, pač pa je to storila šele po razkritju v medijih. Ministrica je tedaj za televizijo pojasnila, da ni vedela, da mora zadevo prijaviti, predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec pa, da ji grozi globa.
Erjavca sicer moti, da se v javnosti pojavlja teza, da ne želi zaščititi ministrice. "Ne morem zaščititi nekoga, ki je pod očitkom nezakonitosti in nepravilnega ravnanja," je dejal v današnji izjavi. Ob tem je opozoril, da mora na obiskih občinskih organizacij stranke odgovarjati tudi na neprijetna vprašanja v zvezi z očitki, ki letijo na Pivčevo, pa tudi na drugega kandidata Boruta Stražišarja, ki je član stranke postal šele tik pred kandidaturo.
Erjavec sicer po teh obiskih ocenjuje, da sam še naprej uživa "kar močno podporo".
Pivčevi je zaželel tudi, da čim prej ozdravi. Obenem pa je pripomnil, da voditi stranko zahteva dobro fizično in psihično kondicijo pa tudi veliko zdravja. "Moram reči, da imam srečo, glede na to, da že 15 let vodim stranko, pa niti en dan nisem bil na bolniški," je dodal.
V zadnjih dneh so se pojavili tudi namigi, da naj bi Pivčeva imela odprto vabilo v stranko LMŠ, če ji na januarskem kongresu ne bi uspelo prevzeti vodenja DeSUS in če ostane brez ministrskega položaja. Šarec je v ponedeljek zatrdil, da to ne drži, in poudaril, da bi bilo "zelo nespodobno dajati takšna vabila nekomu, ki kandidira za predsednika druge stranke".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta