Fenomenu Poklukar ne more nič do živega: Bi se lahko okoli njega oblikovala nova stranka?

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.07.2021 04:00
V javnomnenjskih anketah, ki jih za Delo in Pop TV pripravljajo na Inštitutu Mediana, se je zdravstveni minister Janez Poklukar na prvo mesto med politiki, ki jih prebivalci Slovenije ocenjujejo najbolj pozitivno, prebil že kot novinec v izboru in takoj pometel s konkurenco na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Bi se lahko okoli njega oblikovala nova stranka?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar ministrstvo za zdravje vodi od konca letošnjega februarja.
Robert Balen

Janezu Pokljukarju do zdaj do živega niso prišle niti težave, ki so bodisi povezane z njegovim ministrstvom, ki je zaradi epidemije covida-19 eno od najbolj izpostavljenih, bodisi z njegovo zapuščino v UKC Ljubljana, ki ga je do vstopa v politiko kot generalni direktor vodil od prvega avgusta 2019. Nedavno so se v javnosti pojavile celo govorice, da bi lahko okoli Poklukarja nastala nova politična stranka.

Odpravlja zastoj pri cepljenju

Poklukar, ki je vodenje zdravstvenega resorja prevzel konec letošnjega februarja, je največjo slovensko bolnišnico sicer zapustil v rdečih številkah. Ljubljanski klinični center je namreč v prvih štirih mesecih tega leta ustvaril več kot 20 milijonov evrov izgube oziroma presežka odhodkov nad prihodki, in to kljub izdatni pomoči države, ki mu je v tem obdobju zaradi epidemije po poročanju portala Necenzurirano namenila okoli 50 milijonov evrov. Javnost je zastrigla z ušesi tudi, ko je Poklukar še kot prvi mož UKC Ljubljana konec letošnjega januarja po letu dni premora za predstojnike ortopedske klinike spet imenoval Vaneta Antoliča, ki so mu v tem času na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili zaradi korupcije v zdravstvu. Antolič je bil nato nepravnomočno obsojen za krivega prejemanja daril, zato je sredi februarja odstopil s položaja predstojnika ortopedije.

Alem Maksuti: "Če bi ustanovil novo stranko, bi moral najprej zavzeti jasno stališče do politike prvaka SDS Janeza Janše."
Robert Balen

Poklukar se je v vlogi ministra za zdravje med drugim opekel tudi pri imenovanju glavne zdravstvene inšpektorice Eve Kompan. Nadzor inšpektorata za javni sektor je namreč pokazal, da je pooblastilo, ki ga je Kompanovi za delo izdal minister, nezakonito, zato je ta prenehala opravljati delo. Poklukar se sicer v zadnjih dneh ukvarja tudi z zastojem pri cepljenju proti covidu-19. "Ob 75-odstotni precepljenosti starejših od dvanajst let si lahko predstavljamo široko odprto družbo," je v sredo povedal zdravstveni minister. Do zdaj je bilo v Sloveniji z dvema odmerkoma cepljenih le 36,6 odstotka ali 772.643 prebivalcev.

"Ljudje bolj zaupajo umirjenim politikom"

Je sploh mogoče, da bi Poklukar s takšnim nahrbtnikom ustanovil novo stranko in zakorakal v politično areno? "To je pač nekaj, kar bi imel za seboj in česar se ne bi mogel znebiti, vendar pa tega v osnovi ne vidim kot neko oviro," ocenjuje politolog Alem Maksuti. Če bi pa ustanovil novo stranko, bi moral po besedah Maksutija najprej zavzeti jasno stališče do politike prvaka SDS Janeza Janše: "Mislim, da je to predpogoj za kakršenkoli razmislek o politični karieri kogarkoli, v njegovem primeru pa bi bilo to še bolj ključno, ker je bil v to vladno garnituro imenovan kot zunanji nevtralni strokovnjak." Pred izvolitvijo za ministra je Poklukar povedal, da ni član nobene politične stranke in nobene kvote, je bil pa njegov oče Janez Poklukar starejši za občinskega svetnika v občini Gorje izvoljen na listi SDS.

Rok Čakš: "Ni nepomembno, da je eden od redkih ministrov te vlade, ki mu kompetentnost priznava tudi leva opozicija."
Damjan Regoršek

Odgovorni urednik portala Domovina.je Rok Čakš poudarja, da je zanimivo, da sta tako Poklukar kot tudi prejšnji minister za zdravje Tomaž Gantar kljub okoliščinam epidemije covida-19 in zgodnjih težavah pri zajezitvi širjenja virusa v domovih za starejše uživala relativno visoko zaupanje ljudi, še zlasti v primerjavi z drugimi politiki: "Ljudje bolj zaupajo politikom, ki nastopajo umirjeno in nekonfliktno – Gantar in Poklukar sta takšna človeka. K visoki podpori Poklukarju še pripomore pedigre uspešnega direktorja jeseniške bolnišnice, medtem ko v UKC Ljubljana po ljudskem doumevanju ni imel dosti časa, da bi stvari postavil na svoje mesto. Ni nepomembno tudi, da je eden od redkih ministrov te vlade, ki mu kompetentnost priznava tudi leva opozicija."

 

"Vidim ga kot sposobnega govorca"

Čakš ocenjuje, da je Poklukar v teh razmerah pokazal potencial za uspešnega politika: "Ali bo bolj aktivno vstopil na politično prizorišče, ne bi špekuliral izven ocene, da prej ne kot ja. Oziroma če že, prej kot s svojo stranko bi se morda priključil kateri od obstoječih ali nastajajočih." Na vprašanje, ali ima Poklukar dovolj karizme, da bi odločneje stopil na politični parket, pa Maksuti odgovarja, da se mu to ne zdi najbolj pomembno, a da jo Poklukar vsekakor ima: "Glede na to, da jo imajo tudi drugi, zakaj je ne bi imel tudi on. Vidim ga kot sposobnega govorca, tako da v tem primeru ne dvomim o tem." Na vprašanje, ali drži, da naj bi Poklukarja nekateri nagovarjali, naj ustanovi stranko, so na ministrstvu za zdravje odgovorili, da minister o ustanovitvi stranke trenutno ne razmišlja in da svoje napore usmerja v ureditev razmer na področju zdravstva ter ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19. Ob tem so dodali, da minister nikoli ni bil član katere od političnih strank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta