(FOTO) Državna slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra: Kadar se povežemo, smo nepremagljivi

DR
22.11.2023 21:30

Če zmoremo stopiti skupaj, nam noben izziv ne bo pretežek, je poudaril slavnostni govornik, podpredsednik vlade Luka Mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V SNG Maribor je bila pred dnevom Rudolfa Maistra državna proslava. Režirala jo je mariborska režiserka Mateja Kokol. Kot osrednjo nit je izpostavila ljubezen do domovine, sočloveka, umetnosti in narave. Maister je bil predstavljen kot intimen posameznik, ki je poleg boja za domovino skrbel tudi za bogato kulturno življenje. Bil je mecen, podprl je umetnostno galerijo v Mariboru, skrbel za knjižnico in pisal pesmi.

Besedila so interpretirali člani igralskega ansambla mariborske drame Ksenija Mišič, Eva Stražar, Vladimir Vlaškalić, Nejc Ropret in Matevž Biber. V koreografiji Valentine Turcu sta nastopila baletnika Sytze Jan Luske in Evgenija Koškina. Poleg simfoničnega orkestra SNG Maribor so za glasbo skrbeli še Akademski pevski zbor Maribor, operni pevci Nika Gorič, Andreja Zidarič, Bogdan Stopar in Karin Zemljič, raperja Leopold I. in Emkej ter Zoran Predin.

Sašo Bizjak

Kot slavnostni govornik je bil na proslavi predviden premier Robert Golob. Ker je še v bolniškem staležu, je govor imel podpredsednik vlade in minister za delo, družino in enake zmožnosti Luka Mesec. V govoru je poudaril, da je Slovencem dal Maister pomembno lekcijo o tem, da se nam svoje majhnosti ni treba bati, še manj sramovati. "Kadar smo zmožni skupaj stopiti za skupne cilje - in nemalokrat nam to uspe, naj spomnim le na avgustovske poplave -, nam noben izziv ne bo pretežek," je dejal Mesec. In dodal, da se iz dejanj Maistra in soborcev lahko le učimo.

"Najpomembnejša stvar pri vsaki krizi je naš odziv nanjo. Zgodovina nam vedno je in nam vedno bo zastavljala zanke, rojeni smo v svet borb in preizkušenj. A predvsem od nas samih, od tega, ali bomo znali biti preudarni, povezovalni, ne pa razdiralni, je odvisno, ali nas bodo preizkušnje potolkle ali pa okrepile."

Sašo Bizjak

Luka Mesec je pozval tudi k solidarnosti. "Mi stoletje po Maistru živimo v varni in stabilni državi. Narediti pa moramo vse, kar je v naši moči, da bodo takšni pogoji čim prej zagotovljeni tudi Palestincem in Ukrajincem. Zato naj bo leto 2024, ki ga je vlada razglasila za leto generala Maistra, leto, ko si bomo, po zgledu generala Maistra, drznili krizam, ki nas obdajajo, pogledati v oči, ter se spomnili, da smo, kadar se povežemo, nepremagljivi."

Sašo Bizjak

Proslave se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

General Maister je 23. novembra 1918 razorožil nemško stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru. Od leta 2005 je 23. november državni praznik.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta