(FOTO in VIDEO) Maske, obvezna smer do učilnic, razkuževanje kljuk, PCT. Se bo OŠ Prebold izmuznila zaprtju?

01.09.2021 10:00
Začelo se je covidsko šolsko leto, s predpostavko, da virus šolskih vrat tokrat ne zapre. A vemo že tudi, v katerih primerih bi se to vendarle zgodilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Tretje šolsko leto, ki ga je zaznamovala epidemija, se v Sloveniji začenja po modelu B za 193.116 učencev in 76.000 dijakov. Za učitelje velja pogoj prebolel, cepljen ali testiran (PCT), za učence zadnjega triletja in za dijake bo prostovoljno samotestiranje.

V parku pred Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor so se ob osmi uri že zbrali dijaki prvih letnikov, ki so sramežljivo čakali, da jih razredniki pripeljejo do učilnic. Med čakanjem smo zmotili skupino treh deklet prvega letnika, ki so se poznale že iz osnovne šole, se pa veselijo spoznati še preostale sošolke in sošolce. "Upam, da bomo ostali v šoli, še posebej zato, ker smo prvi letnik," pove dijakinja Jana Grah, ki se je odločila za program okoljevarstveni tehnik. Ko so prvi letniki prišli do učilnic, je vsak letnik posebej nagovorila ravnateljica Alenka Ambrož Jurgec.

Tadej Regent

"Mislim, da ne bomo imeli težav. Organizirali smo se dobro," je dejala. "Imamo poseben protokol in jasna pravila, ki so jih pravočasno prejeli tudi dijaki. Po šoli poteka enosmerni promet, upoštevati je treba medsebojno razdaljo, razkuževati roke, nositi maske," pove. Pripravljeni so tudi na hibridni pouk, saj imajo šolo opremljeno s kamerami, v novem delu šole je tudi prezračevanje. Če bo kdo moral v karanteno, bo lahko pouk spremljal od doma.

Andrej Šavora, pomočnik ravnateljice, ki je sestavljal tudi urnike, je dejal, da mu slednje ni predstavljalo prevelikega problema, saj to počne že več kot dvajset let. Kot je dejal, je upošteva tudi navodila ministrstva, po modelu B bodo dijaki večinoma v učilnicah razen pri pouku športne vzgoje in prakse. Malica bo sicer potekala v jedilnici, bo pa za njo več odmorov, da se je bodo lahko dijaki udeležili v manjših skupinah. Šavora je dejal, da so profesorji na njihovi šoli večinoma cepljeni, dva ali trije še niso. "Smo znatno nad slovenskim povprečjem," pove pomočnik ravnateljice. 

Tadej Regent

S starši nimajo težav

Na Osnovni šoli Maksa Durjave so se učenci s starši zbrali kar na šolskem dvorišču. Živahno množico je nagovoril ravnatelj Albert Mihajlović, ki je ravnateljsko funkcijo prevzel šele marca letos. "Počutim se kot prvošolček," je dejal v uvodu. "Na nove izzive smo pripravljeni maksimalno, načrt imamo zastavljen, tako da se ne bojimo ničesar. Pripravljeni smo tudi na druge scenarije, torej na pouk na daljavo," je za Večer pojasnil Mihajlović. Protokol v primeru okužbe je vsem jasno znan, je še dodal. Za varnost in zdravje otrok in zaposlenih bodo skrbeli glede na vsem poznana priporočila. "Razkuževanje, nošenje mask, smer gibanja, redno zračenje, maske od 7. do 9. v razredih, ostali snamejo maske razen v skupnih prostorih ... Dopoldne imamo čistilko, ki bo sproti razkuževala tudi kljuke," je povedala pomočnica ravnatelja Majda Kukolj. V nekaterih šolah so opazili povečan interes za šolanje na domu, a na OŠ Maksa Durjave takega primera nimajo. "Starši na naši šoli so razumni in tolerantni. Z njimi nimamo težav in upamo, da bo tako tudi ostalo. Cilj je, da šola ostane odprta do konca šolskega leta," je še dejal ravnatelj.

Mama treješolke Tamara Žunderl Kmetič"Želim si samo tega, da bi otroci ostali v šoli. Lani je bilo kaotično. Usklajevanja dela staršev in otrok ... Šolanje na domu se je zelo poznalo, zaradi tega hodimo tudi k psihologu." Šolanje na domu je pustilo pečat tudi na znanju otrok, priznava: "Starši nismo pedagogi in ne znamo poučevati otrok. Če bi znali, bi se verjetno odločili za ta poklic." 

Tako kot vreme je, tudi šola je. In razdeljeni starši

Ravnateljica Osnovne šole Prežihovega Voranca v Mariboru Barbara Pernarčič pove, da so zaradi varnostnih ukrepov otroke sprejeli zunaj. Ob rednem pouku bodo letos izvajali vse dejavnosti, a je pri slednjih treba še posebej dosledno izvajati varnostne ukrepe. Učenci tretje triade se bodo sicer selili v specializirane učilnice, bodo pa dosledno skrbeli za zračene in razkuževanje. Imeli bodo prezračevalne minutke za zdravje. Na dvajset minut bodo odprli okna in se razgibali kar v razredih. "Dokazano otroci na dvajset minut potrebujejo trenutek, da se razgibajo in prezračijo možgane," pove. "Ostajamo naivni, ostajamo pozitivni, upajmo, da ostajamo tukaj, tega si res želimo, sploh glede na že vidne posledice, ki jih je pustila korona." 

Svetovalna delavka Božena Krivec upa, da ne bo prišlo do ponovnega šolanja na daljavo, saj da je razgalilo številne stiske. "V šolah uporabljamo sodobne pristope in metode, sledimo kurikulumu in menim, da niso prikrajšani le za pridobivanje novega znanja, ampak tudi za razvoj kritičnega mišljenja," razlaga. Problematično je tudi povečanje števila otrok, ki trpijo za depresijo in tesnobo, vedno več otrok je tudi na pedopsihiatriji. "Za štirimi stenami se dogaja marsikaj. Mnogi so v času epidemije ostali brez zaposlitev, zmanjšali so se jim dohodki. V šoli imajo otroci zagotovljena dva obroka in verjamem, da tudi varno okolje, ki ga potrebujejo za zdrav razvoj," razmišlja Krivčeva.

Tudi prvošolčki na OŠ Prežihovega Voranca so sedli v šolske klopi. 
Igor Napast

In napovedi? "Izpeljali bomo. Tako kot vreme je, tudi šola je. Izpeljali bomo, tako kot je potrebno, v zvezi z odloki in navodili ministrstva, je pa res, da nam to predstavlja večji organizacijski izziv," razmišlja svetovalna delavka. So pa na OŠ Prežihovega Voranca letos opazili porast števila otrok, ki se šolajo od doma, v prvem razredu so štirje, na šoli skupno devet. "Sicer menim, da moramo spoštovati svobodo izbire. Je pa tako, da imamo polovico staršev, ki ukrepe podpirajo, in polovico takšnih, ki so proti, zato je zelo težko zadovoljiti vse. Nekateri svojih otrok nočejo poslati v šolo zato, ker verjamejo, da virus ne obstaja, drugi pa zato, ker ne verjamejo, da so maske rešitev," razlaga Krivčeva. 

Devetošolec Maj Brezovnik: "Želim si, da ne bi komplicirali. Pouk od doma in potem spet iz šolskih klopi je zame utrujajoč. Raje sem v šoli, ker imam tukaj prijatelje." Njegova sošolka Maša Muhič pripomni, da se je šolanje na daljavo močno poznalo tudi pri znanju. Pa bi si želeli, da se letos izvede valeta? Večina jih prikima, a ob tem povedo, da si parov za ples še niso izbrali. "Bolje je biti čim dalj časa brez partnerja," v smehu pove Muhičeva. Valerija Gurina Petrovič, mama prvošolca Prohorja: "Smo tujci, zato me še posebej skrbi, če bo spet karantena, za prvošolce pa je to še težje. Mislim, da mlajši otroci niso tako motivirani, če niso v šoli." Ker so se pred dvema mesecema preselili iz Ljubljane, mali Prohor ne pozna nikogar, a je vesel, ker gre v šolo. Oče Elvis, ki je skupaj z ženo pospremil prvošolko, je dejal, da ga glede ukrepov ne skrbi preveč, meni, da ne bo zapiranja. Vsa navodila so starši prejeli že včeraj,  ima tudi še starejšega otroka, zato mu proces ni tuj.

Igor Napast

Na preboldski šoli včeraj inšpekcija 

Včeraj je ministrstvo za izobraževanje sprejelo sklep, da bo lahko pristojni inšpektorat zavodom, ki ne bodo izpolnjevali predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja codiva-19, odredil izvajanje izobraževanja na daljavo. To bi pomenilo, da bi se šolarji OŠ Prebold, kjer ravnatelj Peter Žurej odklanja testiranja in nošenje mask, morali izobraževati na daljavo. A kot je bilo videti danes zjutraj, do tega (še) ni prišlo. Starši so si ob tem vidno oddahnili. Kot so večinoma izjavljali, podpirajo izvajanje PCT-pogoja. Sicer pa je bilo danes pred šolo videti le enega protestnika, ki podpira stališča ravnatelja.

V navodilih učencem za prvi šolski dan so na OŠ Prebold le zagotovili, da bodo delovali v skladu s priporočili NIJZ.
RTV Slo

Se je pa vsaj nekoliko očitno omehčalo tudi vodstvo šole. Kot so zapisali k vabilu prvošolčkom, bodo starši ob današnjem prihodu v šolo morali podpisati izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT. V navodilih učencem ob prvem šolskem dnevu so dodali tudi, da bodo delovali v skladu s priporočili NIJZ. Ali to pomeni, da bo ravnatelj preverjal izpolnjevanje PCT-pogojev tudi pri zaposlenih in sebi, ni povsem jasno, saj še ne daje izjav.

Smo pa neuradno izvedeli, da se je včeraj na šoli mudila šolska inšpekcija in ravnatelju jasno povedala, da bodo v nasprotnem primeru šolo morali zapreti, otroci pa se bodo morali šolati na daljavo. 

Tadej Regent

Spraševala, če bo že danes domača naloga

Današnji 1. september ima še posebno težo za 21.198 otrok, ki bodo šolski prag prestopili prvič. Ena takih je tudi 6-letna Hana iz Slovenj Gradca, ki bo obiskovala tamkajšnjo Drugo osnovno šolo. Prehoda iz vrtca v šolo se je zelo veselila, da ji bo v šoli všeč pa je prepričana tudi njena mama Mija Gaber: "O šoli smo se veliko pogovarjali ko je hodila še v vrtec. Tudi šolske potrebščine smo hitro kupili. Torbo je dobila že pred poletjem, kupili sta jo z babico." Da bo prehod potekal brez težav, je Gabrova prepričana tudi zaradi dejstva, da je hčerka zadnje leto zelo rada hodila v vrtec, že med počitnicami pa je staršema večkrat dejala, da upa, da bodo že prvi dan dobili domačo nalogo. Poleg šolskih obveznosti bo še naprej obiskovala glasbeno šolo, verjetno tudi gimnastiko.

Utrinek s podružnice Pameče-Troblje, ki spada pod Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec.
Nejc Strojnik

Ena večjih želja ob začetku novega šolskega leta je, da šolanje ne bi potekalo na daljavo. "Ne predstavljam si, da bi bila Hana dopoldne doma z babico, popoldne, ko bova midva prišla iz službe, nas bi pa čakalo še delo za šolo. Tudi precej bolj zdravo za otroke je, če so v razredu," je prepričana sogovornica, ki se ob prvem šolskem dnevu hčerke rada spomni svojega prvega šolskega dne. "Prav je, da je ta dan nekaj posebnega. Kupila sva ji tudi darilo. Da bo imela za spomin. Grozno si namreč želi nalivno pero, in ko je izvedela, da ga bodo uporabljali šele v tretjem razredu, je bila kar nekoliko razočarana. V papirnici si je že ogledala in ga izbrala, a se je takrat sprijaznila s kulijem. No, zdaj sva ji ga kupila in ji ga bova dala za darilo. Zagotovo bo zelo vesela. Verjetno bomo danes vsi skupaj šli v slaščičarno. Kakor si bo zaželela. Danes je njen dan. Tudi mene sta starša na prvi šolski dan peljala na tortico. Lepe spomine imam," je še povedala Gabrova. Oba s partnerjem sta si danes vzela dodatni dan plačanega dopusta, ki jima pripada za spremstvo prvošolca.

"Srečni smo, da smo v šoli"

Janja Kafel iz Ptuja je mama drugošolke. "Veselimo se 1. septembra, saj so bile počitnice kar dolge, predvsem zaradi logističnega usklajevanja, kje bodo otroci preživeli počitniške dni. Predvsem za tiste starše, ki nimamo toliko dopusta. Seveda upamo, da bo šolsko leto čim bolj normalno. Da šol ne bodo zapirali in da pouk ne bo potekal na daljavo. Saj mislim, da otroci potrebujejo druženje, socializacijo, stik z učiteljem, razlago v živo, še posebej v nižjih razredih." 

Učitelji OŠ Mladika Ptuj so po zboru na dvorišču učence vsakega razreda posebej pospremili v šolo. 
Hojka Berlič

"V novo šolsko leto vstopamo z novo energijo, z novimi izzivi. S tem, da smo pač pripravljeni na vsakodnevne spremembe, ki nam jih država predpisuje. Srečni smo, da smo v šoli, in si želimo, da bi tako tudi ostalo, saj je ta socialni vidik druženja za otroke izjemno pomemben. Kot je pomembno tudi  pridobivanja novih znanj na tak način, ne pa le na daljavo. Lani je po vrnitvi v šolo prišlo na dan veliko stisk, tako da je bilo to kar zelo drugačno obdobje. Velikokrat je šlo za doživljanje stisk znotraj družin in tudi za otrokovo samopodobo. Nekaterim je zelo upadla tudi učna motivacija in je bil povratek precej težek. Starši bi morali dati v takih razmerah največji poudarek ohranjanju stika z otrokom. Da kljub težkim razmeram, tudi za starše, doma vseeno ustvarijo sproščeno ozračje, da ima otrok možnost pogovora, stika s staršem, vsaj za deset, petnajst, dvajset minut. Da neki pretok teče, da se otrok lahko izrazi v sproščenem ozračju, ne pa da jih potiska vase. Ta vidik je izjemno pomemben," je povedala Marjanca Kušar, psihologinja na OŠ Mladika Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta