Ob vstopu v prvi razred so vezalke pomembnejše od črk: "Otroci prevečkrat postajajo projekt staršev"

31.08.2021 06:00
Z učiteljicama razrednega pouka o tem, kaj naj bi otroci pred vstopom v šolo že znali, in o tem, za kaj bo med letom še dovolj časa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci se veliko naučijo že v vrtcu. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Učni načrt v prvi triadi osnovne šole je ohlapen. Cilje naj bi otrok dosegel do konca tretjega razreda, zato ni nujno, da vsi učenci iz prvega razreda v drugega napredujejo z enakim znanjem. Sploh v prvem razredu se učitelji bolj osredotočajo na krepitev socialnih veščin. "Učimo jih pozdravljati, delati v skupini in to, da morajo včasih počakati, saj v šoli ne morejo vedno biti prvi na vrsti," pravi učiteljica razrednega pouka Ivanka Vidovič iz Osnovne šole Breg na Ptuju. Hkrati doda, da je bolj kot z nekim predznanjem otroka v šolo smiselno poslati z osnovnimi vedenjskimi in higienskimi veščinami. Ali drugače - to, da uboga, si pred odhodom iz stranišča umije roke in si zna zavezati vezalke.

Učne vsebine prvih nekaj mesecev ob strani

Lidija Mušič Kosar (foto: Vida Božičko)
Vida Božičko

"Pomembno je, da je otrok samostojen ter se zna sam obleči in obuti, da zna uporabljati vilice, da lepo pozdravlja in da si sam pripravi šolsko torbo," razlaga Vidovičeva. Ob tem doda, da jih danes kar nekaj s temi veščinami v resnici že pride, saj se veliko naučijo v vrtcu. "To so osnove, ki jih mora otrok znati, preden pride v šolo, brati in pisati se bo že še naučil," pa pravi učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Videm Lidija Mušič Kosar. "Ključno je tudi, da se zna orientirati na šolskem dvorišču. Zdaj še toliko bolj, saj starši v času covida v šolo ne smejo vstopati in se morajo z otrokom predhodno dogovoriti, kje jih bo počakal," je še dejala.

Ker pa vsega tega vsi še ne znajo, učne vsebine običajno prvih nekaj mesecev počakajo ob strani. "Pri osnovah se vedno zadržim, ker se mi zdijo take socialne veščine zelo pomembne," pravi Vidovičeva. "Navsezadnje si v svoji 30-letni karieri nekega otroka nikoli nisem zapomnila po tem, kaj je znal in česa ne, pač pa po tem, kakšen odnos sem imela z njim, kako se je do mene obnašal in kako sem se z njim počutila," pojasnjuje.

Učenje z igro

A tudi pri učenju v prvih letih še vedno prevladuje igra. "Igra je pomembna in mora ostati, prav tako otrokom ne smemo dajati občutka, da bo zdaj, ko gredo v šolo, vse drugače. Nikakor ne smemo pospraviti njihovih igrač. Igra jih mora spremljati še naprej in ne smemo jih strašiti, da v šoli več ne bo časa zanjo," je prepričana Lidija Mušič Kosar. "Res je, šola ni več takšna, kot je bila. Seveda je tudi vzgojno-izobraževalna ustanova, ampak v prvi vrsti je šola prijazna. Vedno torej poskrbimo, da se otroci v njej dobro počutijo. Pomembno je, da nam tudi starši zaupajo in da vsi sodelujemo," pa pravi Vidovičeva.

Prej ali slej na vrsto pridejo črke in številke. Pritiski staršev takrat postanejo večji in se z vsakim letom šolanja krepijo. "Otroci prevečkrat postajajo projekt staršev," pravi Lidija Mušič Kosar. "Starši imajo zelo visoka pričakovanja, predvsem zato, ker je v družbi pomembno, da je posameznik uspešen, zato si želijo, da so njihovi otroci ne le uspešni, pač pa zelo uspešni," še doda, a ob tem opozori, da morajo biti pričakovanja realna.

Ivanka Vidovič (foto: Vida Božičko)
Vida Božičko

Naj bo prvi dan doživetje

Začetek šole naj bo za prvošolce vesel, spodbuden in nepozaben. Učitelji pred septembrom tako kot vsako leto zato svetujejo, da otroke na ta dan peljite na izlet, jim pripravite njihov najljubši zajtrk ali jih kako drugače presenetite. “Otroku se še posebej posvetite, da si bo ta dan za zmeraj zapomnil. Naj bo odhod v šolo doživetje, povezano samo s pozitivnimi čustvi,” svetuje učiteljica Lidija Mušič Kosar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta