(FOTO in VIDEO) Prva faza posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki zaključena

Gregor Grosman
18.03.2021 10:00
Prenova in modernizacija letališča je korak k večji varnosti v vseh vremenskih razmerah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov gasilsko-reševalni objekt in gasilska vozila.
Borut Podgoršek, Mors

Vodja programa investicij na letališču Cerklje ob Krki iz direktorata za logistiko Jože Lacko in nadporočnik Andrej Hostnik, častnik prvi pilot za varnost letenja iz Letalske šole Slovenske vojske, sta predstavila zaključek prve faze posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Cilj posodobitve je izboljšanje pogojev za delovanje Slovenske vojske in opravljanje nalog zavezništva, posodobitev letališča pa omogoča tudi letenje ponoči in ob slabši vidljivosti.

V prvi fazi prenove so podaljšali vzletno-pristajalno stezo, zgradili in osvetlili heliport, vzpostavili sistem osvetlitve, nove ploščadi, skladišča in hangarje, namestili nova navigacijska sredstva in opremo, dokončali so kontrolni stolp, zgradili novo zgradbo za letalsko tehnično eskadriljo, vzpostavili nov kompleks goriv in nov gasilsko-reševalni objekt. Zgrajena je bila tudi celotna nadomestna cesta Drnovo-Zasap, ki omogoča dostop z večjimi vozili in prevoz goriva na letališče, je ministrstvo za obrambo sporočilo na redni tedenski novinarski konferenci. 

V drugi fazi prenove načrtujejo izboljšanje sistema za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečanje kapacitet za skladiščenje goriva izven letališča, izgradnjo oziroma izboljšanje vojaških logističnih kapacitet in vzpostavitev oziroma podaljšanje ceste za dovoz goriva Zasap-Črešnjice. Kot je poudaril Lacko, prenova pomeni rešeno vprašanje oskrbe z letalskim gorivom, saj so bile do sedaj edine kapacitete za hranjenje goriva v Luki Koper.

Nova navigacijska sredstva.
Borut Podgoršek, Mors

Vojaško-civilno letališče Cerklje ob Krki je osrednje vojaško letališče Slovenske vojske. Nadporočnik Hostnik je poudaril, da prenova pomeni velik korak k modernizaciji operativnega letenja in usposabljanja pilotov v zahtevnih vremenskih razmerah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta