(FOTO in VIDEO) V neurju hudo prizadeto naselje Boračeva: Poplavljenih sto hiš, v nekaterih je tudi do štiri metre vode

STA, M.R.
04.06.2024 08:36

Ponedeljkovo neurje je hudo prizadelo kraj Boračeva v Občini Radenci. Kot je danes povedal župan Radencev Roman Leljak, je bilo poplavljenih okoli 100 hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Leljak je prosil občane, naj naredijo čim več fotografij poplav.
Facebook/Roman Leljak Občina Radenci

"V hišah je bilo pol metra vode, v nekaterih tudi do štiri metre, poškodovane so tudi ceste. Škoda je zelo velika, po prvih ocenah bi rekel, da nekaj sto tisoč evrov," je še dejal župan Roman Leljak.

Boračevo je okoli 18. ure zajel silovit, čeprav kratkotrajen naliv, ki je trajal okoli 15 minut. Po Leljakovih besedah so se skupaj z gasilci in civilno zaščito takoj odpravili na teren, a je bila kraj nedostopen, do ljudi niso mogli.

"Ljudje so bili prepuščeni samim sebi in so brez elektrike čakali v višjih nadstropjih, da se voda umakne," je pojasnil župan. Okrog 500 prebivalcem je povsem zalilo kleti, nekaterim tudi prva nadstropja domov. Voda se je umaknila okrog polnoči.

"Na žalost je prišel tak naliv, da nobena komunalna opremljenost kaj takega ne bi mogla zadržati," je dejal Leljak. Odločil se je, da bo na današnji izredni občinski seji predlagal občinskemu svetu v sprejetje sklep, da bodo vsem občanom, prizadetih v ponedeljkovih poplavah, namenili po 1000 evrov občinske pomoči.

Po županovi oceni je bila ključna za dogodek ogromna količina dežja, ki je padel v zelo kratkem času. Meni pa, da tudi komasacije na bližnjih poljih pred leti niso pripomogle k temu, da se kaj takega ne bi zgodilo, je dodal.

"Sinočnje količine vode so zelo presegle normalne količine dežja, tega se ne da zanikati, tako da se včeraj Boračeva in Radenci v nobenem primeru ne bi rešili poplav. A v preteklosti so s komasacijami, ko so delali velike obdelovalne površine, zasipali nekatere manjše potoke in jarke in vse skupaj speljali v le en potok, kar je seveda napaka. A včeraj bi bile poplave v vsakem primeru," je še dodal Leljak.

Podrobnejšo oceno škode bodo v občini naredili v naslednjih dneh. Zaenkrat Leljak ocenjuje, da je na občinski infrastrukturi škode za okrog 400.000 evrov, na zasebnih stavbah pa prav tako več sto tisoč evrov.

Zaradi plazu evakuirali družino

Ponedeljkova popoldanska ujma je prizadela tudi občino Gornja Radgona. Po besedah županje Urške Mauko Tuš so se sprožili vsi zemeljski plazovi, ki so bili že popisani, pa tudi številni novi. Ogroženih je nekaj hiš. "Družino v Črešnjevcih smo morali zaradi plazu nad hišo trenutno izseliti," je povedala županja.

Plazovi ogrožajo tudi daljnovod v naselju Police in vodovodno-kanalizacijsko omrežje. Poleg tega je bilo poplavljenih več cest, ki so še danes zaprte ali težje prevozne, je povedala radgonska županja.

V ponedeljek zvečer, ko je ogromna količina dežja padla tudi v občini Gornja Radgona, so takoj aktivirali vse ekipe gasilcev celotnega občinskega gasilskega poveljstva Gornja Radgona, kot tudi delavce gornjeradgonske komunale in pomožnih služb. Vse aktivnosti je koordiniral štab civilne zaščite. Vse službe so skupaj z županjo trenutno na terenu.

Zagorelo ostrešje zaradi udara strele

Kot je danes zjutraj sporočila uprava za zaščito in reševanje, so sicer zvečer in ponoči gasilci in delavci cestnih in komunalnih služb odpravljali posledice krajevnih močnih nalivov dežja z vetrom in točo, ki so zajeli območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor, Murska Sobota in Ptuj. Največ dogodkov so zabeležili na območju Radencev in Gornje Radgone.

Meteorna voda je zalivala predvsem kletne prostore objektov, sprožilo se je 16 zemeljskih plazov. Zabeležili so 131 dogodkov, v katerih je posredovalo 47 gasilskih enot.

Zvečer je v naselju Meljski Hrib v občini Maribor zaradi udara strele zagorelo podstrešje stanovanjskega objekta. Mariborski gasilci so požar pogasili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta