(FOTO) Kaj je odmevalo v Dražgošah? Kučan: Vem, kaj je alternativa in da je veliko slabša od tega, kar imamo

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.01.2024 14:25

V Dražgošah je ob 82. obletnici dražgoške bitke opoldne potekala osrednja spominska slovesnost, na kateri je kot slavnostni govornik nastopil evropski poslanec SD Matjaž Nemec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dražgošah je potekala slovesnost ob 82. obletnici dražgoške bitke.
Robert Balen

"Dražgoše brezčasno odmevajo nauke, ki smo jim dolžni prisluhniti. Sporočilo Dražgoš je upor! Upor, ki ga ni utišal niti mitraljez sovražnika. Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena," je pred množico, ki se je zbrala pred dražgoškim spomenikom, dejal slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 82. obletnici dražgoške bitke, evropski poslanec SD Matjaž Nemec. Ta je v svojem govoru med drugim poudaril, da krizam in pretresom ni videti konca ter da je svet danes poln nestrpnosti, sovražnosti in konfliktov.

Robert Balen
Robert Balen

Nemec: Vojna v Gazi je genocid

"Demokratične vrednote se zdijo vse bolj posebnost manjšine kot pa prevladujoči princip sveta," je poudaril Nemec in dodal, da to, čemur smo priče v Gazi, ni nič drugega kot "poskus uničenja naroda s strani okupatorja". Slovenija si mora po njegovih besedah še najprej odločno prizadevati za mirovni proces, ki naj vodi v priznanje neodvisne Palestine: "Kot smo se pridružili ukrajinski tožbi proti Rusiji v njeni agresiji na Ukrajino, je naša odgovornost, da se sedaj pridružimo aktivnostim Južnoafriške republike in njeni tožbi proti Izraelu. Ker je vojna v Gazi genocid."

Robert Balen
Robert Balen

Kot je med drugim izpostavil, so se slovenski partizani v dražgoški bitki borili v sodelovanju in poenoteni v cilju, kar je bilo ključnega pomena za njihov odpor. "To mora služiti kot vodilo vsem nam tudi danes. Tisočkrat izrečene besede ali obljube o spoštovanju pravne države po tem, ko smo na lastni koži občutili, kaj pomeni oblastniška aroganca, ne pomenijo veliko, če je pravna država omejena z okoliščinami. Spoštovanje pravne države ni izbira, temveč dolžnost! In je prvo merilo, na katerem demokracija pade ali se krepi," je poudaril Nemec. Zbrane je nagovoril tudi predsednik organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, ki je poudaril, da od vseh voditeljev želijo, da obsodijo vsako uporabo sile pri reševanju sporov.

Kdo se je udeležil slovesnosti v Dražgošah?

Spominske slovesnosti so se tudi letos udeležili številni znani politični obrazi. V Dražgoše so tako med drugim prišli predsednik državnega sveta Marko Lotrič, zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon, kohezijski minister iz kvote SD Aleksander Jevšek, minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec ter minister za solidarno prihodnost iz kvote Levice Simon Maljevac. Vrste Gibanja Svoboda je v Dražgošah zastopalo več poslancev največje vladne stranke na čelu z vodjo poslanske skupine Borutom Sajovicem. Tudi letos je v Dražgoše prišel prvi predsednik republike Milan Kučan. Aktualne predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki danes začenja dnodnevni obisk Berlina, na slovesnosti ni bilo, je pa garda Slovenske vojske v njenem imenu položila venec h kostnici spomenika v Dražgošah.

Robert Balen
Robert Balen

Kučan je na vprašanje, kaj je po njegovem mnenju letošnje sporočilo Dražgoš, odgovoril, da je to mir. "Če je kaj ogroženo v tem trenutku na svetu, je to mir. Ne samo Ukrajina, Gaza in drugi odprti spopadi, mir ogrožajo tudi spopadi brez orožja." O tem, ali se bo naša država na Meddržavnem sodišču v Haagu pridružila tožbi Južnoafriške republike, ki Izraelu očita izvajanje genocidnih dejanj nad Palestinci v Gazi, bo na podlagi argumentov odločala vlada, je poudarila Fajon, a je dodala, da se bo Slovenija tožbi lahko pridružila šele, ko bo znano, ali je omenjeno sodišče sploh pristojno, da odloča o zločinih v Gazi. "Slovenija mora narediti vse, da se genocid v Gazi ustavi. Če to pomeni, da se pridružimo tožbi Južnoafriške republike, to podpiram," je poudaril Mesec in dodal, da je sicer treba delati predvsem na priznanju neodvisne palestinske države.

Mesec: Predsedničina sodba je bila prehitra

Na notranjepolitičnem parketu medtem odmevajo navedbe Pirc Musar, da bi moral predsednik vlade Robert Golob odstopiti, če bo protikorupcijska komisija (KPK) ugotovila kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na bivšo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. V Gibanju Svoboda predsednici očitajo, da je z omenjenimi izjavami politično posegla v pravni postopek pred KPK, ki še ni zaključen, ob tem pa opozarjajo, da je omenjeni postopek sprožila Bobnar, ki jo je predsednica kasneje izbrala za svojo svetovalko. Mesec je ocenil, da so bile besede predsednice države tokrat "prehitre", saj da morajo KPK in druge ustrezne institucije najprej raziskati, ali so očitki zoper premierja sploh tehtni. "Če se med seboj obkladamo z očitki, ki še niso raziskani, potem oblast daje ljudem slab zgled," je dejal Mesec in dodal, da je bila predsedničina sodba prehitra.

Robert Balen
Robert Balen

Fajon zadnjih trenj med Pirc Musar in Golobom ni želela komentirati, ker da si spominska slovesnost v Dražgošah ne zasluži, da bi jo zasenčile razprtije v domačem političnem prostoru: "To, kar danes obujamo, je spomin na Dražgoše, spomin na naše borke in borce, ki so nam s svojo enotnostjo in pogumom zagotovili varno domovino. To je lahko tudi sporočilo vsem nam politikom, da jo skušamo negovati s svojimi ravnanji, dialogom, pa tudi s spoštovanjem drug drugega, raznolikosti in drugačnih mnenj." 

Kučan: Alternativa je slabša od tega, kar imamo zdaj

Kučan je na vprašanje, kaj meni o najnovejšem sporu med predsednico in premierjem, odgovoril, da se sam noče vmešavati v postopek prek KPK: "Zaupam instituciji in njeni avtoriteti. Narobe bi bilo, če bi začeli dvomiti v to njeno avtoriteto in neodvisnost. Kar bo, pač bo." Na vprašanje, ali si državljani zaslužijo boljše od aktualne oblasti, pa je prvi predsednik republike odgovoril, da je optimist: "Vem, kaj je alternativa in da je ta veliko slabša od tega, kar imamo zdaj. Zadnji volilni rezultat je pokazal, česa si ljudje želijo in česa si ne želijo. V imenu odgovornosti do te odločitve pričakujem treznost in odgovornost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta