(FOTO) Kakšni so zaščitni ukrepi v cerkvah: Verniki lahko pridejo po hostijo in k spovedi

Vida Božičko
09.11.2020 02:00

V primerjavi s prvim valom epidemije koronavirusa cerkve tokrat niso zaprte. Svete maše z verniki niso dovoljene, jih pa duhovniki opravljajo za prenose po televiziji, spletu, družbenih omrežjih in radiu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BK TV je včeraj sveto mašo prenašal iz cerkve v Košakih.
Igor Napast

Katoliška cerkev v Sloveniji je podala jasna navodila, kako lahko potekajo obredne slovesnosti v času epidemije. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane, prav tako so preloženi krsti, poroke, prva sveta obhajila in birme. Verouk poteka na daljavo, enako velja za duhovne vaje in zakonske skupine. Cerkveni pogrebi so dovoljeni, vendar v ožjem družinskem krogu in pod strogimi pravili. "Glavna razlika v primerjavi s prvim valom epidemije je v tem, da cerkve tokrat niso zaprte," je povedal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Verniki lahko posamično prihajajo v cerkev in molijo, vendar jih naenkrat tam ne sme biti več kot šest. Pomembna razlika v primerjavi s prvim valom je tudi ta, da je dovoljena individualna duhovna oskrba, kar v praksi pomeni, da ljudje v cerkev lahko pridejo po sveto obhajilo. "Ob vstopu v cerkev si seveda morajo obvezno razkužiti roke, nositi morajo masko in držati medosebno razdaljo," je pojasnil nadškof in še dodal, da je ta možnost za vernike zelo pomembna.

Alojzij Cvikl: "Veste, maša brez hostije je tako, kot da bi prišli na večerjo brez hrane."
Sašo Bizjak

Potrebe so vedno večje

"Vernikom je spomladi manjkal ta stik. Zdaj lahko pridejo v cerkev in v naši stolnici boste vedno našli nekaj ljudi. Tudi po hostije prihajajo. Največ jih pride ob nedeljah, ko mašo v živo prenašamo na Televiziji Slovenija, po koncu prenosa pa veliko vernikov pride po hostijo. Prejšnjo nedeljo so, seveda ob ustrezni razdalji, stali v vrsti," je še pojasnil Cvikl in nadaljeval, da se vsaka župnija sama odloči, kako ponuditi to možnost. Ponekod imajo določene termine, ko se verniki lahko oglasijo, drugje duhovnika pokličejo in se dogovorijo individualno. "Veste, maša brez hostije je tako, kot da bi prišli na večerjo brez hrane," se je še pošalil nadškof, saj verniki s hostijo prejmejo duhovno hrano.

Verniki lahko v tem valu epidemije pridejo po sveto obhajilo.
Igor Napast

Omogočena je tudi spoved. Dovoljena je sicer le, če je v spovednici nameščena ustrezna zaščita, na primer v obliki PVC-folije, in le, če je zagotovljena razdalja meter in pol. Spovednico je treba tudi redno prezračevati in čistiti. "Potrebe so vedno večje in še več jih bo. Ljudje raje pridejo v cerkev pred prazniki, več povpraševanja je tako bilo pred prvim novembrom in tudi v času božiča je to pričakovati. To so za vernike močni trenutki," je še pojasnil nadškof Cvikl, ki se spominja številnih stisk v času velike noči, ko verniki v cerkev niso mogli priti.

Večja gledanost televizijskih bogoslužij

Veliko duhovnikov svete maše predvaja na družbenih omrežjih, več je tudi prenosov po radiu in televiziji. Na TV Slovenija običajno bogoslužja iz slovenskih cerkva neposredno prenašajo enkrat mesečno, prav tako pripravijo šest prenosov prazničnih bogoslužij. Med epidemijo covida-19 maše prenašajo vsako nedeljo, pri čemer drugo nedeljo v mesecu prenašajo evangeličansko bogoslužje iz Murske Sobote, ostale nedelje pa katoliško mašo iz mariborske stolnice.

Tadej Regent

V časih, ko se verniki ne morejo v živo udeležiti bogoslužja, so na RTV zaznali večjo gledanost. "V običajnih razmerah je gledanost svete maše med okoli 2- in 2,8-odstotna, v času pomladne pandemije pa smo zabeležili med 5,6- in 10-odstotno gledanost. Za primerjavo lahko še povem, da so nedeljsko mašo ob prvem novembru letos spremljali na 28 odstotkih prižganih televizijskih sprejemnikih, lani pa le na 16 odstotkih," je pojasnil Vid Stanovnik, urednik uredništva verskih oddaj.

Župnije kličejo kar same

Tudi na regionalni televiziji BK TV so v času koronavirusa začeli prenašati maše. "To se je zelo obneslo. Zdaj nas župnije kar same pokličejo, da bi prišli tudi k njim. Meritev gledanosti sicer nimamo, a glede na odzive na družbenih omrežjih lahko rečem, da je zelo gledano. Najbolj seveda gledajo farani tiste župnije, iz katere je prenos. V času velike noči, ko smo v enem dnevu prenašali kar šest maš iz šestih različnih cerkva, je maše ves čas v živo spremljalo med sto in sto petdeset ljudi, kar je za naše razmere zelo veliko," je povedal Boštjan Lesjak, lastnik BK TV, ki je včeraj mašo prenašal iz cerkve v Košakih. Istočasno so jo predvajali na televiziji in družbenem omrežju Facebook.

Igor Napast

"Predvsem starejši ljudje ne uporabljajo interneta in zanje je ta možnost veliko boljša. Na začetku prenosa tudi vedno povem, da se verniki po koncu lahko oglasijo in pridejo po sveto obhajilo, a nikoli ne pridejo v večjem številu. V drugih župnijah je to bolj zaživelo," je povedal župnik iz Košakov Igor Ignacij Novak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta