(FOTO) Na območju Dravograda zabeležili snegolom. Meja sneženja se bo čez dan dvignila, kaj pa potem?

Va, A.L., STA
23.04.2024 07:02

Cesta Maribor-Dravograd, ki je bila zaradi podrtega drevja zaprta med hidroelektrarno in Lovrenškim mostom, je spet prevozna. V Črni na Koroškem so danes ponoči in zjutraj so danes plužili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več snega je na območju Fale in Selnice ob Dravi.
Tomaž Ranc

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike ter vozila s ponjavami do osem ton. Na cestah v višjih predelih se sneg oprijema cestišč, v tem primeru je obvezna zimska oprema. Verige so obvezne na cesti čez prelaz Vršič, opozarja prometnoinformacijski center.

Na Koroškem je pobelilo nekatere višjeležeče predele. Na Gortini nad Muto je začelo snežiti že ponoči,  zbudili so se v sneženo jutro. Imajo do deset centimetrov snega. Sneg je pobelil tudi Roglo.

V tako jutro so se danes zbudili v Koprivni v občini Črna
Občina Črna

V občini Črna na Koroškem je po nižini padlo okoli 8 do 10 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa je zapadlo do trideset centimetrov snega. Večjih težav v prometu niso zaznali, so pa na vseh višje ležečih območjih občine danes ponoči in tudi zjutraj plužili. Opozarjajo pa, da je sneg težak in da se veje dreves šibijo pod njegovo težo.

Središče Črne v torek zjutraj. 
Urša Stern

Tudi v višje ležečih krajih občine Podvelka, natančneje na Kapli, je zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Pobelilo je tudi Ojstrico nad Dravogradom in še nekatere druge višje ležeče predele v regiji. 

Na Gortini nad Muto je snežilo že ponoči. 
Bernarda Jerič
Nad Muto imajo do deset centimetrov snega.
Bernarda Jerič
Na Gortini...
Bernarda Jerič

Sneg je pobelil tudi kmetije na Muti, na Prevaljah pa je meja sneženja dobro vidna na okoli 450 metrih nadmorske višine.

Sneg na Muti.
Tomaž Ranc
Sneg na Prevaljah.
Tomaž Ranc

Sicer pa je ponoči največ snega zapadlo v višje ležečih predelih po državi. V Bohinjski Češnjici je tako na okoli 600 metrih nadmorske višine zapadlo 11 centimetrov snega, v Zadlogu je višina snežne odeje 14 centimetrov, prav toliko na Bukovskem Vrhu, je za STA danes povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa. Ponekod je prišlo do snegoloma.

V višjih legah nad 1000 metrov nadmorske višine je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega, na merilni postaji Zgornja Kapla v Občini Podvelka na Koroškem pa je zapadlo 17 centimetrov snega, je še pojasnila dežurna meteorologinja. Na območju Dravograda pa so zabeležili tudi snegolom.

Drugod po državi je količina padavin nižja od pričakovane, tudi intenziteta padavin je prenizka, da bi se sneg prijemal tal, je dodala Hladnik Zakotnik.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Napovedala je, da bo danes oblačno z dežjem. Po nižinah bodo temperature precej nizke za ta čas, saj se bodo gibale od tri do deset stopinj Celzija. Nekaj vetra bo severovzhodnega, na Primorskem pa bo pihala šibka do zmerna burja s sunki do 80 kilometrov na uro. Burja bo sicer popoldne postopno slabela.

Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno okrepile, meja sneženja se bo nekoliko spustila. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 8 °C.

Jutri bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Popoldne se bo oblačnost trgala, nastale bodo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 14 °C.

V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Na zahodu bo občasno lahko rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje.

V soboto bo v zahodni Sloveniji še spremenljivo s krajevnimi plohami, drugod pa sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Od nedelje do torka kaže na sončno in suho vreme, v sredo in četrtek pa bo spet bolj verjetno spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. Vsak dan bo postopno nekoliko topleje. V soboto bodo najvišje temperature še okoli 15, od nedelje do torka pa od 20 do 25 °C. V sredo in četrtek bo predvidoma nekoliko hladneje.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta