(FOTO) Novinarji strnili vrste za STA, Alenka Potočnik: "Še za eno plačo imamo, potem bomo povsem stisnjeni v kot."

Matej Simič Matej Simič
03.05.2021 14:42
Na mednarodni dan svobode medijev, ki ga obeležujemo danes, je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) zagnalo kampanjo Za obSTAnek v podporo Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki že 123. dan ostaja brez vladnega nadomestila za opravljanje javne službe. Cilj kampanje, ki bo potekala ves maj, je zbrati sredstva za obrambo agencije pred propadom tik pred njeno 30. obletnico delovanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"STA je steber novinarstva. Vlada ga skuša za vsako silo podreti, mi in vi pa za vsako ceno ohraniti," je na novinarski konferenci, dejala predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. Dogodek je obiskalo več kot sto novinarjev in urednikov, predstavniki sindikalnih združenj in civilne družbe. 

Večer
Robert Balen

Petra Lesjak Tušek je ocenila, da je izjemen odziv novinarjev in civilne javnosti še pred uradnim pričetkom kampanje pokazal, da so "številni doma in v tujini na strani svobode medijev".

"STA je naš skupni servis in kompas v medijski krajini, je steber novinarstva. Nujna je širša mobilizacija in solidarnost, da ta steber obvarujemo propada. Za obSTAnek gre!" je poudarila. Novinarji različnih medijskih hiš so strnili vrste in se z glasnim aplavzom uprli vladnim pritiskom in finančnemu izčrpavanju STA.

"Morda ni pretirano reči, da na tej točki vsi stojimo ali pademo. Da gre dejansko za biti ali ne biti oziroma za stati in obstati. Nikakor ne gre samo za STA, gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti," je dejala Petra Lesjak Tušek.

Robert Balen
Robert Balen

Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj pa je podporo javnosti označila za "izjemen poklon novinarskemu poklicu". "STA je novinarsko delo vedno opravljala po načelih objektivnosti, verodostojnosti in ažurnosti ter neodvisnosti od najrazličnejših interesov, zdaj pa povsem neupravičeno dobiva - in to kar po vrsti - politične nalepke," je poudarila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta