(FOTO) Pahor pričakuje, da bo vlada do predsedovanja Svetu EU rešila financiranje STA in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev

STA, VČ
04.06.2021 18:30
"Od vlade, s katero sodelujem in sem zato od dela javnosti tudi kritiziran, pričakujem, da bo razumela, da so nekatere stvari, ki zdaj predstavljajo izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja, in da jih bo rešila," je v Bruslju povedal predsednik republike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski predsednik Borut Pahor in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 
EPA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je med obiskom v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo vlada do slovenskega predsedovanja Svetu EU zagotovila stabilno financiranje STA, ki si po njegovih besedah to zasluži, tudi v luči 30-letnega neprecenljivega poslanstva, ki ga opravlja, in rešila vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Ta problema sta po njegovih besedah rešljiva in predsednik računa na razsodnost vlade.

Vlada naj ne odlaša


Predsednik pričakuje tudi zelo pohitren postopek imenovanja dveh delegiranih tožilcev iz Slovenije, saj da za predsedujočo državo skoraj ne bi mogli najti opravičila, da tega ne zagotovi v času, ko vodi EU in bi morala biti pri tem in še kakšnem drugem vprašanju za zgled.

Pri predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju.
EPA

O tem je Pahor, kot je dejal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju, odkrito govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.
 

"Od vlade, s katero sodelujem in sem zato od dela javnosti tudi kritiziran, pričakujem, da bo razumela, da so nekatere stvari, ki zdaj predstavljajo izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja, in da jih bo rešila," je dejal predsednik.

To po njegovih besedah pričakujejo najprej naši ljudje in institucije pa tudi naši partnerji v EU, ki nam zaupajo in vidijo Slovenijo še vedno kot državo, ki je v marsičem naredila velike korake naprej v minulih 30 letih. Predsednik je izpostavil, da je sam začel pogovore o omenjenih temah. Tako von der Leynova kot Sassoli sta po njegovih besedah z olajšanjem sprejela, da je on to načel. To sta razumela kot njegovo odkrito pripravljenost, da skuša prepričati pristojne v Ljubljani, da s tem ne odlašajo več, je pojasnil.

Enkratna priložnost za Slovenijo

Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da bo imela Slovenija naslednjič možnost predsedovati Svetu EU čez trinajst let, tako da je tokratno predsedovanje res enkratna priložnost v daljšem časovnem obdobju, da se Slovenija kot proevropska država izkaže tako v političnem kot organizacijskem smislu.

Borut Pahor zaključuje dvodnevni obisk pri vrhu EU v Bruslju.
EPA

Tehnično je po njegovih besedah vse pripravljeno za odlično predsedovanje, v političnem smislu pa predsednik poziva prav vse, da s predsedovanjem, ki je dragocen trenutek za okrepitev ugleda, okrepimo ugled v Evropi in mednarodni skupnosti ter da "povežemo sile in združimo moči".

Slovenija lahko ohrani in okrepi držo zanesljive države, ki je spodobna voditi zahtevne dosjeje, in to kljub povečani politični negotovosti v Sloveniji. "Prav zaradi nje kličem k skupni odgovornosti za uspeh predsedovanja. Slovenija je ena država, naša skupna država," je pozval.

"Nikoli ne bom nehal verjeti v to, da smo sposobni opraviti predsedovanje z odliko, ne glede na to, da bo v notranji politiki morda še vedno več negotovosti, kot bi si morda kot predsedujoča država želeli. A ne bi bili ne prva ne zadnja država, ki bi v času predsedovanja imela neko stopnjo negotovosti," je dejal.

Borut Pahor s Charlesom Michelom.
Reuters

Opozoril je tudi na komunikacijo, saj da je treba vedeti, da vsaka njegova izjava kot vsaka izjava predsednika vlade ter drugih vidnih in vodilnih predstavnikov države odmeva zdaj tudi v EU. "Pozornost evropske in svetovne politike bo zdaj še večja, to odgovornost moramo razumeti." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta