Počivalšek o premiku z mrtve točke, Kozlovičeva pa se je odločila za odstop. Glavna evropska tožilka: To resno spodkopava zaupanje

Sklep vlade, da razveljavi razpis za delegirane evropske tožilce, je po mnenju ministrice za pravosodje neutemeljen. Lilijana Kozlovič se je odločila za odstop. Odstopna izjava je že na poti k predsedniku vlade Janezu Janši, so za STA poročanje medijev potrdili na ministrstvu za pravosodje. Zdravko Počivalšek: "Obžalujem odločitev kolegice Lilijane Kozlovič. Stranka SMC bo v najkrajšem času predlagala njenega naslednika ali naslednico." Janez Janša: "Počivalška sem že zaprosil, da v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za ministra za pravosodje." Odzvala se je tudi evroposlanka Sophie in 't Veld, ki meni, da pri imenovanju ne sme biti vmešavanja politike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lilijana Kozlovič je vztrajala pri razpisu, ki je zdaj razveljavljen, zato po neuradnih pdoatkih odstopa z mesta ministrice.
Robert Balen

Vlada je sprejela sklep o razveljavitvi postopka izbire dveh delegiranih tožilcev. Prvi odziv ministrice Lilijane Kozlovič je: ''Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem v škodo sredstev Evropske unije. Današnji sprejet sklep Vlade Republike Slovenije o neseznanitvi evropskih delegiranih tožilcev je strokovno neutemeljen. Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta. Spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala."

Sašo Bizjak
Laura Kövesi
EPA

Ministrica je namreč vztrajala, da je bil razpis izveden zakonito. Za delegirana tožilca na Evropskem javnem tožilstvu sta bila po izbranem postopku s strani državnotožilskega sveta predlagana specializirana tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. Vlada naj bi se glede na zakonodajo s tem le seznanila, a premierju Janezu Janši predlagan imena niso bila po godu zaradi njunih tožilskih odločitev v preteklosti. Janša je sicer včeraj dejal, da bodo preverili postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, nato pa se bodo odločili, ali bodo postopek ponovili ali ga bodo nadaljevali.

Da bi v primeru odločitve o razveljavitvi razpisa ministrica Kozlovičeva lahko odstopila, se bile informacije včeraj. Ministrica je svoj odziv obljubila po seji vlade.

​Glede zapletov z imenovanjem tožilcev se je včeraj oglasil tudi generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je dejal, da bi odločitev vlade o razveljavitvi poziva za delegirane evropske tožilce lahko bila arbitrarna, "posegla bi lahko v neodvisnost in samostojnost tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja". Šketa je prepričan, da sta oba s strani državnotožilskega sveta predlagana kandidata izpolnjevala vse pogoje v pozivu, postopek izbire pa je bil, dodaja, izpeljan zakonito in pravilno. Generalni državni tožilec še dodaja, da je Evropsko javno tožilstvo institucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne oblasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta