(FOTO) Petkovi protestniki pred parlamentom v barvah madžarske zastave

Va
04.02.2022 19:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Svetlobna instalacija v barvah madžarske zastave na fasadi DZ. 

Twitter

Petkovi kolesarski protestniki, zbrani nocoj na Trgu republike pred državnim zborom, so se pridružili iniciativi zbiranja podpisov za začetek zakonodajnega referenduma, s katerim bi vladi preprečili načrtovani nakup bojnih oklepnih vozil Boxer "za vrtoglavih 412 milijonov evrov", so sporočili pred protestom. Pri tako pomembnih odločitvah mora imeti glas tudi ljudstvo, ki pa ga vlada nikakor ne želi slišati, pravijo. 

Vabilo na kolesarski protest proti vladi, madžarskemu kapitalu, nabavljanju oklepnikov za Slovensko vojsko ... 

Zbrani na Trgu republike - udeleženci so na družbenih mrežah sporočali, da se jim je spet pridružil tudi prvi predsednik republike Milan Kučan -, so problematizirali tudi morebitno prodajo hotelov Sava kapitalskim krogom blizu madžarskega premierja Viktorja Orbana. Na protestu je besedo dobil Bogdan Lipovšek, nekdanji direktor Grand hotela Union, poznavalec hotelirstva in turizma.

Po trgu je odmevalo "smrt janšizmu, svoboda vsem". Že popoldne pa so napovedali "spektakularno umetniško intervencijo" in jo uresničili: poslopje slovenskega parlamenta v barvah madžarske trobojnice. 

Z minuto molka so se poklonili tudi Marku Breclju, ki je umrl na dan protesta, s svojo aktivno državljansko nepokorščino, neuklonljivim humanizmom, smislom za humor in ustvarjalnim talentom pa je predstavljal svetel zgled celotni civilni družbi in angažirani kulturi v Sloveniji, so poudarili v Protestni ljudski skupščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta