(FOTO) Turistične kmetije so v razcvetu, interes za to dopolnilno dejavnost narašča. Kaj je formula uspeha?

Damijan Toplak Damijan Toplak
08.07.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po podatkih Registra kmetijskih gospodarstev za turizem na kmetiji velja sedemodstotna letna rast. V času epidemije koronavirusa je bila ta pri nastanitvenih kmetijah celo dvanajstodstotna.
Po podatkih Registra kmetijskih gospodarstev za turizem na kmetiji velja sedemodstotna letna rast. V času epidemije koronavirusa je bila ta pri nastanitvenih kmetijah celo dvanajstodstotna.
Andrej Petelinšek
Slovenske turistične kmetije, ki imajo 25 let v okviru Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Združenje turističnih kmetij Slovenije, v zadnjih letih doživljajo razcvet. Združujejo 410 članov, s to dejavnostjo pa se ukvarja 1355 kmetij - 699 kmetij z nastanitvijo, 503 izletniške kmetije, 112 vinotočev in 41 osmic -, ki letno dosegajo približno 250 tisoč prenočitev.

Statistika kaže, da med kmeti interes za to dopolnilno dejavnost narašča. "Prednosti kmetij so v gostoljubnosti kmečke družine, v osebnem stiku z gostom, doma pridelani hrani in sezonski ponudbi s poudarkom na lokalnih in regionalnih jedeh, stik z naravo, avtentična butična ponudba - doživetja po meri gosta, za otroke stik z živalmi, ekološko kmetovanje, trajnostni odnos do narave in okolja," Renata Kosi iz KGZS - KGZ Celje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta