(FOTO) V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav

Tina Recek
15.09.2023 21:35

Aleksander Čeferin je pred tekmo povedal, da je že od začetka vedel, da se bo zbrala zvezdniška ekipa, ni pa vedel, da bo zbran tako velik znesek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ne za rezultat, kot je to običajno v športu, temveč za plemeniti namen, to je zbiranje denarja za pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah v Sloveniji, se je sinoči pred 16-tisoč glavo množico v ljubljanskih Stožicah zbralo kar 36 nekdanjih svetovnih nogometnih zvezdnikov.  

Da jih je Slovenija gostila, ima zasluge predsednik nogometne evropske zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki je pred tekmo rekel, da je že od začetka vedel, da bo zbral zvezdniško ekipo, ker so to njegovi prijatelji, ki znajo biti dobrodelni. Ni pa si predstavljal, da bodo tako hitro zbrali toliko denarja in da bo stadion tako naglo razprodan. In koliko denarja so zbrali? Odgovor je: 3.512.031,34 evra. Kljub zaključku dobrodelne tekme lahko za žrtve poplav prispevate s poslanim SMS-sporočilom POMAGAM5 na 1919. "Želel bi se zahvaliti vsem, ki so pomagali, vsem, ki so kupili karte, vsem, ki so darovali, predvsem pa vsem prijateljem na tekmi," je dejal tik pred tekmo pobudnik spektakla, ki je na njem pričakoval eksplozijo pozitivne energije. 

Robert Balen

 

Pozitvno naravnana množica ljudi

In res je bilo to energijo čutiti že pred stadionom, ko se je nanj vila množica ljudi. Med njimi smo srečali peterico mladeničev iz različnih koncev Slovenije, ki so se veselili, da bodo lahko v živo videli priznane nogometne igralce, ki jih zaradi svoje mladosti še niso mogli spremljati v živo ali po televiziji. Dogodek so pohvalili tudi zaradi dobrodelne note in že švignili na tribuno. "Za spodbuden začetek šolskega leta sem 15-letnega sina pripeljal na tekmo," nam je povedal Kruno iz Cerknice in še dodal, da njegov potomec trenira nogomet. Od vseh zvezd sta se najbolj veselila Paola Maldinija in Maria Mandžukića.

 

 

V spremstvu vrtčevskih otrok 

Na stadionu pa je vladalo sproščeno vzdušje, nabito s čustvi. Zlasti ganljiv je bil prihod nogometašev na zelenico v družbi otrok iz mengeškega vrtca, ki so jih v poplavi reševali gasilci. Posnetki tovrstnega reševanja in kakor tudi poplavljenih hiš so se vrteli na velikem ekranu med tekmo. Med gledalci je bilo tudi 1600 predstavnikov civilne zaščite, gasilcev in vojakov, ki so pomagali prizadetim v poplavah. 

Sledila je tekma virtuozov najbolj pomembne postranske stvari na svetu, ki so osvajali naslove nogometnih svetovnih in evropskih prvakov ter prestižno ligo prvakov. V rdečih dresih, ki jih je vodil Fabio Capello, so bili: David James, Dario Srna, Nemanja Vidić, Mikael Silvestre, Branko Ilić, Aljoša Asanović, Robert Pires, kapetan Luis Figo, Oliver Bierhoff, Andrej Ševčenko, Milenko Aćimović, Hamit Altintop, Mišo Brečko, Bojan Jokić, Robert Koren, Dejan Savičević, Mario Mandžukić, Giorgios Karagunis in Ivica Olić. Vlogo sodnika je opravil Italijan Roberto Rosetti.

Modro ekipo, pod taktirko selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka, so tvorili: Gianluigi Buffon, Zvonimir Boban, kapetan Paolo Maldini, Eric Abidal, Vedran Ćorluka, Javier Zanetti, Davor Šuker, Clarence Seedorf, Miran Pavlin, Predrag Mijatović, Miroslav Klose, Dimitar Berbatov, Boštjan Cesar, Levan Kobiašvili, Milivoje Novaković in Marcos Tavares in Zlatan Ibrahimović, presenečenje tekme. Ravno njegova ekipa je zmagala, po enajstmetrovkah je bil rezultat  5:4. Se pa je večkrat razlegalo iz tribun Ibra, Ibra. Njegov avtogram in fotografija z njim sta bila tudi med najbolj zaželenimi, če ne celo najbolj.

Ob polčasu tekme so za kratkočasje poskrbeli glasbeni gosti, med njimi Bojan Cvjetićanin (Joker Out), Hamo in Peter Dekleva, Zoran Predin ter skupina King Foo.

Pohvale so deževale

"Ponosen in vesel sem. To je bilo prvič po upokojitvi, da sem stopil na igrišče.  Počutil sem se zelo sprejetega, navijači so bili izjemni. Upam, da smo ljudem prinesli vsaj nekaj ljubezni in veselja po teh težkih trenutkih, ki so se zgodili. Tu sem zato, da pomagam. Upam, da so navijači tako uživali kot smo mi na igrišču," je dejal po tekmi za Pop TV Ibrahimovič, letos upokojeni švedski zvezdnik.

Kakor Čeferin, se je zahvalil tudi Kek, in sicer gledalcem, organizatorjem, zvezdnikom svetovnega nogometa. Po njegovih besedah je vsak dal svoj pečat k zbranim sredstvom, ki bodo prišla še kako prav. Slovenija je še enkrat dokazala, da skupaj zmore. Biti del tega, je bil privilegij, veliko spoštovanje. "Ampak saj ste videli. Nekateri mogoče s kakšnim gramom preveč, nekateri z malo manj lasmi, ampak bila je volja in še en dokaz, kako veliki mojstri nogometa so bili in še vedno so. Hvala vsem, da so prišli," je bil nazoren Kek po tekmi.

Nekdanji slovenski reprezentant Aćimović, zdaj selektor izbrane vrste do 21 let, ni skrival navdušenja nad dogodkom. "Ti igralci so krojili mojo kariero. Z nekaterimi sem igral, nekaterimi pa nasproti. To so bili 'top' igralci. Gledalci so uživali, da so jih videli v živo. Mislim, da je bil dogodek izjemen, ampak brez predsednika Aleksandra Čeferina si česa takega ne moremo zamisliti. Čestitke njemu, občinstvu in vsem, ki so pomagali pri tem."

Športni spektakel so si med drugim ogledali predsednica države Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob s partnerko Tino Gaber, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ljubljanski župan Zoran Janković, prvi mož civilne zaščite Srečko Šestan, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. 

 

Robert Balen

 

V hipu pokupljene vstopnice

Da znamo Slovenci stopiti skupaj in pomagati, smo pokazali tudi na tem področju. Vstopnice, ki so bile po 20 evrov, so bile namreč razprodane v dnevu in pol, prav tako VIP-vstopnice po 100 in 500 evrov. Celoten izkupiček od prodanih vstopnic, sponzorstev tekme in individualnih donacij podjetij ter posameznikov bo namenjen fundaciji Radia 1 Preprosto blizu, ki bo razdelila pomoč prizadetim posameznikom.

Robert Balen

Dogodek sta organizacijsko in informacijsko podprli medijski hiši Pro Plus in Infonet z Radiem1. Pri organizaciji sta sodelovali tudi Nogometna zveza Slovenije in agencija Sport Media Focus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta