(FOTO) V Vipavi prisegla nova generacija kandidatov za vojake: "V svetu brez morale in poštenja je biti vojak ponos in odgovornost"

Žana Vertačnik
11.06.2021 16:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi je danes prisegla nova generacija kandidatov za vojake. "Vi ste prihodnost Slovenske vojske. Vojska je garant miru in stabilnosti. Z vami bo Slovenija varnejša," je povedal obrambni minister Matej Tonin. Poudaril je, da je bilo to usposabljanje eno težjih tudi zaradi koronavirusnih razmer: "Prepričan sem, da vas bo to še dodatno utrdilo v vašem prepričanju, da služite domovini." V veščinskem centru je minister skupaj z načelnikom generalštaba Robertom Glavašem Slovenske vojske pospremil zaprisego 58 kandidatov in kandidatk, teh je bilo 11.  

Robert Balen

Eden izmed osmih inštruktorjev, ki so pripeljali generacijo do konca usposabljanja, je tudi Anže Golob, sicer že osem let pripadnik Slovenske vojske. Poudaril je, da se je pristop inštruktorjev z leti spremenil, kandidatom pa da skušajo bistveno bolj približati koncept timskega duha in osmisliti vojaško služenje. "Predajamo znanje, jih urimo in učimo postopkov ter smo z njimi od prvega do zadnjega dne. Kandidata oblečemo, ga naučimo pravil, kako ravnati v vojaškem svetu in rokovati z orožjem," nam je povedal in dodal, da na pripadnike ne gledajo kot na številke: "Nekateri še iščejo svojo življenjsko pot, mi pa smo tukaj, da jih usmerjamo in jih motiviramo." Veselje je z nami delil tudi Stanko Preradovič, čigar sin je zaključil usposabljanje: "Ponosni smo, da je prisegel Slovenski vojski, ponosni smo, da bo služil domovini. V današnjem svetu, kjer ni morale in poštenja, je biti vojak ponos in odgovornost."

Robert Balen
Robert Balen

Petega julija bodo sicer inštruktorji v vojašnicah v Vipavi, Murski Soboti in Bohinjski Beli sprejeli novo generacijo kandidatov za služenje prostovoljnega vojaškega roka po prenovljenem programu"Vsi tisti, ki vas zanima prostovoljno služenje, vedite, da boste tukaj spoznali veliko novih prijateljev, se naučili stvari, ki vam bodo prišle prav v življenju, predvsem pa boste osebno zrastli," je Tonin povedal. Obrambni minister iz vrst NSi je izpostavil, da so se prijave k usposabljanju v primerjavi s preteklimi leti povečale za štiristo odstotkov. "Na današnji dan imamo več prijav, kot smo jih imeli prej v celotnem letu, pa niti z julijsko generacijo še nismo začeli. V preteklih desetih letih je bilo v povprečju na prostovoljnem služenju okoli 80 do sto mladih, na današnji dan jih je prijavljenih že 260." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta