Minister Tonin v vojaški uniformi? Pravi, da ne, njegovi predhodniki se čudijo

Žana Vertačnik
03.06.2021 06:00
Minister za obrambo Matej Tonin si ob neredkih priložnostih, večinoma povezanih s Slovensko vojsko, nadene oblačila, ki so videti kot vojaška uniforma. Sam pravi, da nosi le delovna terenska oblačila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrambni minister Matej Tonin je več terenskih obiskov opravil v vojaškim uniformam podobnih oblačilih.
Twitter/Matej Tonin

Obrambni minister Matej Tonin se je pred dnevi mudil v Cerkljah ob Krki in si ogledal letalo italijanske vojske Spartan C27J, za katerega nakup se trenutno dogovarja tudi Slovenska vojska (SV). Kot že ob nekaterih njegovih prejšnjih obiskih in terenih, povezanih s SV, je minister tudi zase izbral vojaška oblačila. Še več, sodeč po fotografijah s twitterja, se je v takšni opravi udeležil tudi ene od majskih sej vlade Janeza Janše. Preverili smo, zakaj si obrambni minister, ki ni del vojaške oblasti, pač pa civilne, ob neredkih priložnostih nadene vojaška, z uniformami pripadnic in pripadnikov SV na prvi pogled povsem skladna oblačila.

Ločiti med vojakom in politikom

"Če minister ali ministrica nosi uniformo svojih sodelavcev, je to sprejemljivo le iz praktičnih namenov. Običajno smo nosili kakšen kos obleke zaradi varnosti. Denimo ko smo šli obiskat vojake v ISAF v Afganistan, smo vsi nosili neprebojne jopiče SV, ker drugih primernejših ni bilo. Na teren smo hodili v drugih terenskih oblačilih, nikakor ne v vojaški uniformi, saj se je morala videti razlika med politikom in vojaškim profesionalcem," pravi prva ženska na čelu obrambe in obramboslovka z ljubljanske fakultete za družbene vede Ljubica Jelušič.

Dr. Maja Garb: "Če gre posameznik na teren, je verjetno uporabno, koristno in praktično, da obleče nekaj, kar se na terenu dobro obnese." 
FDV

Spominja se še: "Vem, da sta se v letalskih jopičih med pripadniki SV rada kazala nekdanji predsednik dr. Danilo Türk in sedanji predsednik države Borut Pahor. To je bilo tudi simbolično sporočilo solidarnosti z vojaki, saj sta bila v vlogi vrhovnega poveljnika, ki pa pri nas po ustavi nima nobene bistvene izvršilne funkcije."

Da so pojavljanja ministra v oblačilih, ki dajejo vtis, da je del uniformiranih sil države, neprimerna, meni Andreja Katič (SD), obrambna ministrica med letoma 2015 in 2018. "Uniforme SV nisem imela nikoli oblečene, niti ne oblačil, ki bi tako ali drugače zavajala javnost, da sem del oboroženih sil. Vedno sem bila v civilu, razen na enem dogodku, kjer se je vlil dež in mi je pripadnik SV posodil jakno," razlaga Katičeva. Podobno tudi Roman Jakič (SAB), ki se spominja, da je kot obrambni minister med letoma 2013 in 2014 vojaško uniformo nosil ob obisku vojaških enot v Afganistanu, Libiji, Bosni in Hercegovini … Odhod na takšen teren v vojaških oblačilih je po njegovem sprejemljiv, vendar: "V vojaški uniformi iti na sejo vlade pa je najmanj neokusno."

Minister: Na oblačilih le zastava in znak ministrstva

"Ne nosim vojaških oblačil, ne nosim oznak SV. Sem pa na terenu bistveno več časa kot moji predhodniki, kjer uporabljam okolju in aktivnostim primerna delovna (terenska) oblačila," medtem pojasnjuje Tonin. "Slednje (terenska oblačila, op. p.) je mogoče dobiti v prosti prodaji, saj bi bila običajna poslovna obleka neprimerna. Na oblačilih sta zgolj slovenska zastava, ki jo lahko uporablja vsak (na primer športniki), in pa znak ministrstva," še pravi minister, ki se po naših informacijah za nošenje tovrstnih oblačil odloča sam.

Ljubica Jelušič: "V letalskih jopičih med pripadniki SV sta se rada kazala tudi predsednika Danilo Türk in Borut Pahor." 
Robert Balen

Jelušičeva sicer v splošnem ocenjuje, da je uporaba vojaške uniforme v civilne namene v naši politični kulturi precej nenavadna, za večino tudi nesprejemljiva. "Desetletja dolgo smo se v prejšnji državi borili proti vpletanju vojske v politiko, in to vtkali v osnove civilno-vojaških odnosov samostojne Slovenije, kar je bilo na simbolni ravni vidno tudi tako, da politiki na javnih funkcijah niso nosili kosov uniforme. Tako bi moralo biti tudi danes," pravi sogovornica in dodaja, da se ne spominja niti ene slike svojih kolegov iz tujine, ki bi nosili uniformo v javnosti, četudi so bili po predhodni izobrazbi profesionalni vojaki, niti se ne spominja niti enega notranjega ministra, ki bi pri opravljanju politične funkcije nosil policijsko uniformo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta